fbpx
Šta je limfna drenaža i za šta je sve korisna?

Šta je limfna drenaža i za šta je sve korisna?

Šta je limfna drenaža i za šta je sve korisna?

Limfna drenaža je terapeutska tehnika koja se koristi za poboljšanje protoka limfe kroz limfne puteve i čvorove. Limfa je bezbojna tečnost koja se nalazi u limfnim sudovima i igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja imunološkog sistema, uklanjanju toksina i otpadnih proizvoda iz tkiva, kao i u transportu hranljivih materija i hormona. Limfna drenaža podrazumeva blagu masažu i manipulaciju limfnih puteva i čvorova kako bi se poboljšao protok limfe i stimuliše proces detoksikacije i čišćenja organizma.

Koje su koristi limfne drenaže?

 • Detoksikacija: Limfna drenaža pomaže u uklanjanju toksina, otpadnih proizvoda metabolizma i viška tečnosti iz tkiva, što može pomoći u čišćenju organizma i poboljšanju opšteg zdravlja.
 • Jačanje imunološkog sistema: Poboljšan protok limfe može ojačati imunološki sistem tako što će olakšati transport belih krvnih zrnaca i drugih imunoloških ćelija do mesta infekcije i pomoći u borbi protiv infekcija i bolesti.
 • Smanjenje otoka: Može se smanjiti otok u tkivima tako što će se poboljšati drenaža viška tečnosti i limfe iz intersticijskog prostora nazad u cirkulaciju.
 • Smanjenje celulita: Limfna drenaža može poboljšati cirkulaciju krvi i limfe u područjima zahvaćenim celulitom, što može pomoći u smanjenju njegove vidljivosti i poboljšanju tonusa kože.
 • Relaksacija i smanjenje stresa: Lagana masaža tokom limfne drenaže može imati relaksirajući efekat na telo i um, pomažući u smanjenju stresa i poboljšanju opšteg osećaja blagostanja.
 • Podrška rezultatima estetskih tretmana: Ovaj tretman se često koristi kao podrška različitim estetskim tretmanima, kao što su liposukcija, radiofrekvencija i kavitacija, kako bi se poboljšali rezultati i ubrzao proces oporavka.
 • Poboljšanje Cirkulacije: Poboljšan protok limfe može doprineti poboljšanju cirkulacije krvi, što može imati pozitivan efekat na zdravlje srca, krvnih sudova i tkiva.
 • Poboljšanje zdravlja kože: Može se poboljšati cirkulaciju krvi i limfe u koži, što može doprineti poboljšanju tonusa kože, smanjenju otoka i ubrzavanju procesa regeneracije kože.

Kada se primenjuje limfna drenaža

Limfna drenaža se može primenjivati u različitim situacijama i za različite svrhe. Evo nekoliko uobičajenih slučajeva kada se primenjuje:

 • Nakon hirurških zahvata: Nakon operacija, poput liposukcije, abdominoplastike ili operacija dojke, dolazi do nakupljanja tečnosti i otoka u tkivima. Limfna drenaža se često koristi kao deo terapije oporavka kako bi se smanjio otok, ubrzao proces zarastanja i poboljšao opšti rezultat operacije.
 • Kod limfedema: Limfedem je stanje koje nastaje kao posledica oštećenja limfnih sudova ili čvorova, što dovodi do nakupljanja tečnosti i otoka u tkivima. Limfna drenaža se koristi kao deo terapije za smanjenje otoka i poboljšanje cirkulacije limfe kod pacijenata sa limfedemom.
 • Za smanjenje celulita: Tretman se često koristi kao deo tretmana za smanjenje celulita. Poboljšana cirkulacija krvi i limfe u područjima zahvaćenim celulitom može pomoći u smanjenju njegove vidljivosti i poboljšanju tonusa kože.
 • Kod problema sa cirkulacijom: Osobe koje imaju probleme sa cirkulacijom, poput hroničnih venskih insuficijencija ili edema, mogu imati koristi od limfne drenaže. Ova terapija može poboljšati cirkulaciju krvi i limfe, smanjiti otok i poboljšati opšte zdravlje tkiva.
 • Kod sportskih povreda: Limfna drenaža može biti korisna u lečenju sportskih povreda poput uganuća, istegnuća mišića ili modrica. Poboljšan protok limfe može ubrzati proces ozdravljenja, smanjiti otok i smanjiti bol.
 • Kao deo estetskih tretmana: Terapija se često koristi kao podrška različitim estetskim tretmanima, kao što su tretmani za mršavljenje, oblikovanje tela ili podmlađivanje kože. Ovaj tip drenaže može poboljšati cirkulaciju, smanjiti otok i poboljšati rezultate tretmana.
 • Za opštu relaksaciju i dobrobit: Limfna drenaža može biti korisna za opuštanje tela i uma, smanjenje stresa i poboljšanje opšteg osećaja blagostanja. Ova terapija može pomoći u oslobađanju napetosti i poboljšanju kvaliteta sna.

U suštini, limfna drenaža se može koristiti u različitim medicinskim i estetskim situacijama kako bi se poboljšalo zdravlje i dobrobit pacijenata, smanjili otoci i nelagodnosti, ubrzao proces ozdravljenja i poboljšali rezultati različitih terapija i tretmana. Važno je napomenuti da se limfna drenaža obično izvodi od strane obučenih terapeuta koji imaju iskustva u ovoj terapijskoj tehnici.

Koliko se često primenjuje limfna drenaža?

Učestalost primene limfne drenaže zavisi od različitih faktora, uključujući zdravstveno stanje pacijenta, svrhu terapije i preporuke terapeuta. Za potpuni efekat poželjno je uraditi minimum pet tretmana, a poželjno je deset tretmana, sa razmakom ne manjim od 48h između, kako bi se na pravi način aktivirao limfni sistem nakon limfne drenaže.

Kao i kod bilo koje terapije, važno je razgovarati sa kvalifikovanim zdravstvenim radnikom pre nego što se odlučite za limfnu drenažu, posebno ako imate bilo kakve zdravstvene probleme ili ste pod terapijom lekovima. Takođe je važno potražiti iskusnog terapeuta koji može pružiti bezbednu i efikasnu terapiju.

Limfna drenaža predstavlja dragocenu terapijsku tehniku koja pruža širok spektar koristi za zdravlje i dobrobit pacijenata. Kroz blagu masažu i manipulaciju limfnih puteva, ova terapija podstiče protok limfe, poboljšava cirkulaciju, smanjuje otok, jača imunološki sistem i pruža osećaj opuštanja i blagostanja. Bilo da se koristi kao deo oporavka nakon hirurških zahvata, kontrole hroničnih stanja ili kao preventivna mera za održavanje zdravlja, limfna drenaža može biti korisna podrška u očuvanju zdravlja i vitalnosti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Specijalistička ordinacija za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju je pravo mesto za vas. Svojim pacijentima pružamo najmodernije metode lečenja i rehabilitacije pomoću najsavremenije opreme. Cilj nam je da pomognemo pacijentima da se što pre oporave i vrate normalnom načinu života.

SEO i oglašavanje Strix

 

Radno Vreme

Ponedeljak - Petak : 08:00 - 20:00
Subota : 09:00 - 14:00
Nedelja : Neradni dan
Pozovite nas