fbpx
Suva punkcija – Dry needling

Suva punkcija – Dry needling

Suva punkcija – Dry needling

U oblasti upravljanja bolom i fizikalne terapije, često se pojavljuju inovativne tehnike koje se bave upornim problemima koje konvencionalne metode teško rešavaju. Jedna takva tehnika koja je privukla pažnju u poslednjih nekoliko godina jeste dry needling tj. suva punkcija. Često obavijena misterijom i nesporazumima, terapija suvom punkcijom nije zapravo klasična akupunktura, već je tehnika koja takođe koristi igle, ali na drugačiji način u odnosu na ovu tradicionalnu kinesku medicinu. Dry needling tehnika se oslanja na modernu medicinu gde se iglama ubadaju bolne tačke u mišićima, takozvani trigger points.

Otkriće i poreklo

Priča o suvoj punkciji potiče iz drevnih civilizacija, gde je upotreba igala u terapijske svrhe dokumentovana u raznim kulturama, naročito u Tradicionalnoj Kineskoj Medicini (TKM). Međutim, moderna verzija suve iglične terapije kakvu danas poznajemo može se pripisati radu dr. Janet Travell i dr. David Simonsa sredinom 20. veka.

U svojim istraživanjima, Travell i Simons istraživali su koncept tačaka okidača – hiperiritabilnih tačaka u skeletnim mišićima koje su povezane sa opipljivim čvorovima i često doprinose mišićno-skeletnom bolu. Razvijajući ovaj koncept, razvili su tehniku ubacivanja tankih filiformnih igala direktno u ove tačke okidače kako bi izazvali terapijski odgovor. Ovaj pristup, različit od tradicionalne akupunkture, postao je poznat kao dry needling terapija zbog odsustva ubrizgavanja supstanci.

Šta je dry needling

Terapija suvom punkcijom uključuje precizno ubacivanje igala u tačke okidače ili zategnute mišiće, tetive, ligamente ili blizu nerava, s ciljem oslobađanja napetosti, poboljšanja protoka krvi i smanjenja bola. Za razliku od akupunkture, koja sledi principe TKM i fokusira se na balansiranje energetskog toka tela, suva iglična terapija cilja specifične anatomske strukture koje su uključene u mišićno-skeletni bol.

Procedura se obično izvodi od strane obučenih zdravstvenih radnika poput fizioterapeuta, kiropraktičara ili lekara koji su prošli specijalizovanu obuku u tehnikama suve punkcije. Pre početka tretmana, vrši se temeljna procena kako bi se identifikovala područja disfunkcije i odredila odgovarajuća mesta za ubacivanje igala.

Kada se identifikuju ciljna područja, sterilne igle ubacuju se u kožu i usmeravaju ka tačkama okidača ili zategnutim mišićima. Pacijenti mogu doživeti osećaj koja se često opisuje kao blagi ubod ili pritisak prilikom ubacivanja igle, i bilo koji nelagodnost obično brzo nestaje.

Važno je napomenuti da nivo nelagodnosti koji se doživljava tokom suve iglične terapije može biti pod uticajem različitih faktora, uključujući individualni prag bola, veštinu osoblja i specifična područja koja se tretiraju. Dodatno, neki pacijenti mogu doživeti privremeni bol ili modrice na mestima uboda igle nakon tretmana, što obično prolazi u roku od nekoliko dana.

Iako postoji potencijal za blagu nelagodnost, mnogi pojedinci smatraju da koristi terapije suvom punkcijom nadmašuju bilo kakav privremeni osećaj bola ili nelagode. Kako se mišići opuštaju i napetost se oslobađa, pacijenti često prijavljuju smanjenje bola, poboljšanje opsega pokreta i poboljšanje ukupne funkcije.

Kada se koristi suva punkcija

Suva punkcija se pojavila kao vredan dodatak terapiji za različite mišićno-skeletne probleme. Od hroničnih bolova u leđima i napetih glavobolja do sportskih povreda i fibromialgije, tehnika je pokazala obećavajuće rezultate u ublažavanju bola i podsticanju zarastanja.

Neki od ključnih terapijskih efekata pripisuju se dry needling terapiji:

Olakšanje Bola: Ciljanjem tačaka okidača i oslobađanjem mišićne napetosti, suva iglična terapija može pomoći u smanjenju intenziteta i učestalosti bola.

Poboljšan Opseg Pokreta: Oslobađanjem zategnutih mišića i vraćanjem pravilne funkcije mišića, suva iglična terapija može poboljšati fleksibilnost i opseg pokreta u zahvaćenim zglobovima.

Poboljšan Protok Krvi: Ubacivanje igala stimuliše protok krvi do ciljanih područja, što podstiče zarastanje tkiva i oporavak.

Opustanje Mišića: Izazivanjem mišićnog trzaja i oslobađanjem mišićne napetosti, suva iglična terapija može izazvati opuštanje i smanjenje ukočenosti mišića.

Neuro-mišićna modulacija: Suva iglična terapija može uticati na odgovor nervnog sistema na signale bola, pomažući da se prekine ciklus bola i povrati optimalna funkcija.

Iako individualni odgovori na terapiju suvom punkcijom mogu varirati, brojna istraživanja podržavaju njenu efikasnost u tretiranju različitih mišićno-skeletnih problema. Međutim, važno je prepoznati da suva punkcija nike terapija koja se prepisuje kao samostalni tretman,, već deo sveobuhvatnog programa rehabilitacije prilagođenog individualnim potrebama svakog pacijenta.

Potencijali terapije suvom punkcijom

Suva punkcija predstavlja savremeni pristup upravljanju bolom i rehabilitaciji koji se temelji na drevnim principima lečenja. Kroz temeljna istraživanja i kliničku praksu, pioniri poput dr. Janet Travell i dr. David Simons postavili su osnovu za ovu inovativnu tehniku, koja i dalje napreduje i širi svoje primene.

Iako percepcija bola povezana sa suvom igličnom terapijom može odvratiti neke pojedince, važno je prepoznati potencijalne koristi koje nudi u ublažavanju mišićno-skeletnog bola i vraćanju optimalne funkcije. Ciljanjem tačaka okidača i disfunkcionalnih tkiva, suva iglična terapija može otključati prirodne mehanizme zarastanja tela, što dovodi do poboljšanih rezultata i unapređenog kvaliteta života za mnoge pacijente.

Kao i kod svake terapeutske intervencije, saradnja između pacijenata i zdravstvenih radnika ključna je u određivanju najadekvatnijeg terapijskog pristupa. Prihvatanjem potencijala suve iglične terapije i iskorišćavanjem njenih terapeutskih efekata, možemo nastaviti da unapređujemo oblast upravljanja bolom i osnažujemo pojedince na njihovom putu ka oporavku i blagostanju.

Zašto da dry needling terapiju obavite u Herodikus specijalistička ordinacija za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju ?

Herodikus specijalistička ordinacija u svom sastavu ima veliki tim sastavljen od iskusnih stručnjaka iz različitih oblasti. Naš tim čini grupa stručnjaka sa bogatim iskustvom u dijagnostici i terapiji, posvećenih pružanju vrhunskih usluga našim pacijentima.

Zahvaljujući inovativnim metodama lečenja i personalizovanom pristupu svakom pacijentu, postigli smo visok procenat uspešno završenih terapija. Prema statistici koju pažljivo pratimo, uspeli smo da rešimo probleme kod naših pacijenata u impresivnih 94% slučajeva.

Ova izuzetna statistika svedoči o efikasnosti našeg tima i posvećenosti ordinacije da pruži najbolju moguću negu i podršku pacijentima. Herodikus specijalistička ordinacija se trudi da bude sinonim za kvalitetno rešenje u fizikalnoj terapiji, nudeći stručnost, empatiju i rezultate koji unapređuju život naših pacijenata.

Pružamo rehabilitaciju koja uključuje Fizikalnu terapiju širokog spektra, uključujući elektro magnetnu stimulaciju, laser, Indiba aktiv terapiju, dry needling, spinalnu dekompresiju, kineziterapiju, kinezi tape, emmet tehniku i mnoge druge.

Posetite nas ili nas pozovite i zakažite svoj termin!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Specijalistička ordinacija za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju je pravo mesto za vas. Svojim pacijentima pružamo najmodernije metode lečenja i rehabilitacije pomoću najsavremenije opreme. Cilj nam je da pomognemo pacijentima da se što pre oporave i vrate normalnom načinu života.

SEO i oglašavanje Strix

 

Radno Vreme

Ponedeljak - Petak : 08:00 - 20:00
Subota : 09:00 - 14:00
Nedelja : Neradni dan
Pozovite nas