Dry needling – suva punkcija

Dry needling (suva punkcija) je relativno nova i odlična tehnika za rešavanje problema mišićnih bolnih triger tačaka, eliminaciju supstancija bola, blokiranja bolnog kruga.

Površinska suva punkcija i posebno duboka suva punkcija su specijalne tehnike koje pružaju veću efikasnost i dostupnost delovima tela gde konzervativno lečenje nije u stanju da poboljša kliničku sliku. Može se izvoditi skoro u svim mišićima uz poštovanje anatomije i mere opreza. Miofacijalne bolne trigger tačke (trp) se nalaze palpacijom, zatim se vrši aplikacija akupunkturne igle u trigger tačku. Efekat je smanjenje bola u zoni miofascijalne trigger tačke i udaljenim zonama u koju bol zrači, povećanje pokretljivosti.

Svakom pacijentu se pristupa individualno i tehnika aplikacije se prilagođava njegovom problemu. može biti samostalna procedura ili u kombinaciji sa ostalim fizioterapijskim procedurama. preporučuje se 3-6 tretmana u nedeljnom intervalu. Terapiju mogu sprovoditi samo specijalno obučeni fizioterapeuti.

Primena dry needle terapije

Trigger tačke su iritabilni, tvrdi „čvorići“ u mišiću, koji reaguju na pritisak, okidajući bol u okolno tkivo, otežavajući svakodnevne aktivnosti. Najčešća primena je u stanjima bolova u mišićima i tetivama u:

Lumbopelvična zona:

– M. Longissimus dorsi, M. Gluteus maximus, M.Gluteus medius

Donji ekstremitet:

  • M. Tensor fasciae latae, M. Adductor longus, M. Rectus femoris, M. Vastus lateralis, M. Vastus medialis, M. Biceps femoris, M.Semitendinosus, M. Semimembranosus, M. Tibialis anterior, Mm. Peroneus longus et brevis, Mm. Gastrocnemius medialis et lateralis, M. Abductor hallucis longus

Vrat:

  • M. Trapezius pars descedens, M. Levator scapulae

Subokcipitalna zona, mandibula i glava:

  • Pripoj m. trapezius pars descedens, m. masseter, m.temporalis

Gornji ekstremitet:

  • M.infraspinatus, m. latissimus dorsi, m. deltoideus, m. triceps brachii, m.biceps brachii, m.ekstenzori i fleksori ručja, m. adductor policis brevis

Dry needling – najčešće postavljana pitanja

Da li dry needling terapija boli?

Da, dry needling boli donekle, ali bol je samo prolazan i trebalo bi da prođe za nekoliko sekundi. Nakon uvođenja igle u određenu tačku , trebalo bi da osetite početni ubod, ali to traje samo oko sekundu.

Umetanje igle trebalo bi da izazove trzanje mišića. Ovo ponekad može rezultirati tupim, dubokim bolom ili osećajem grčeva unutar ciljanog mišića tokom terapijske sesije.

Nakon terapije suvom punkcijom, vaši mišići mogu biti osetljivi ili bolni. Međutim, ovo je dobar znak da terapija deluje.

Koje se igle koriste tokom suve punkcije?

U dry needling terapiji se koriste sterilisane, ultra tanke igle koje su dizajnirane da specifično prodiru u Vašu kožu, sve do mišića. Ove igle se koriste za uspešno stimulisanje miofascijalnih tačaka u mišićima, kao i mišićnog i vezivnog tkiva.

Ove igle su idealne jer omogućavaju fizioterapeutima da ciljaju takve specifične tačke unutar mišićne grupe kojima se inače ne može pristupiti.

Tokom svake sesije, terapeut je dužan da nosi rukavice i ličnu zaštitnu opremu kako bi se obezbedila sterilna radna atmosfera. Iskorišćene igle se zatim odlažu kao medicinski otpad.

Da li postoje neželjeni efekti terapije?

Većina pacijenata prijavljuje da se oseća bolno nakon procedure. Simptomi se obično opisuju kao bol mišiće u blizini područja lečenja i u oblastima naznačenog bola. Tipično, bol traje od nekoliko sati do dva dana. Tokom ovog vremena, možemo preporučiti nanošenje toplih obloga ili leda na područje, nežno istezanje i/ili modifikovanje Vaših dnevnih aktivnosti, u zavisnosti od Vašeg individualnog odgovora na tretman i koliko osećate bol.

Koliko vremena obično treba da se primete rezultati?

Obično pacijenti primećuju pozitivnu reakciju već nakon nekoliko poseta.

Da li je dry needling (suva punkcija) slična akupunkturi?

Iako koriste iste igle sa tankim filamentima, akupunktura i dry needling su dv veoma različita tretmana. Za razliku od većine škola akupunkture, suva punkcija se striktno zasniva na
principima i istraživanju zapadne medicine. Akupunktura se koristi za lečenje u tradicionalnoj kineskoj medicini. Akupunkturom se postiže ublažavanje bolova kroz oslobađanje endorfina i stvaranje ravnoteže u
nivo energije u telu. Kroz oslobađanje kortizola, akupunktura takođe može imati antiinflamatorno dejstvo na telo.

Dry needling terapija u specijalističkoj ordinaciji Herodikus i druge fizioterapijske procedure
zasnivaju se na naučnim neurofiziološkim i biomehaničkim principima.