Emmett tehnika - posebna forma terapije tela

Šta je Emmett?

Emmett tehnika je sigurna i veoma jednostavna terapija kojom dolazi do opuštanja mišića. Korišćenjem ove tehnike dolazi do oslobađanja bola i neugodnosti, kao i povećanja obima pokreta. Ovaj oblik terapije uključuje primenu lakog pritiska prstom na određene tačke.

Emmett tehnika može da se koristi kao samostalna tehnika, ali može da bude i kao dopuna ostalim tehnikama u cilju poboljšanja efekta (masaža, fizikalna terapija, kineziterapija, kiropraktika,…). Terapija je ciljana na mišićno tkivo, ligamente, tetive, zglobove, kožu, fascije, kao i na limfne sudove.

Kako funkcioniše Emmet tehnika?

Tretman može da se obavlja u sedećem, ležećem ili stojećem položaju. Emmett terapeut zna da locira kritične tačke i da ih ispravnom stimulacijom ponovo podesi. Blagim pritiskom na vezivno tkivo na pojedinim tačkama oslobađaju se blokade i telo za samo nekoliko minuta postiže rebalans.

Kontraindikacije – NEMA KONTRAINDIKACIJE

Može da se primenjuje kod svih- od beba, male dece do trudnica, sportista i pacijenata koji su u rehabilitacionom postupku posle operacije.

Stanja kod kojih se koristi Emmett tehnika

  • Bol u leđima
  • Bolovi u zglobovima
  • Napetost mišića i bol
  • Ograničeno disanje i respiratorni problemi
  • Neravnoteža
  • Opšta slabost
  • Limfna drenaža

Emmett tehnika – najčešće postavljana pitanja

Kako izgleda tretman Emmett tehnikom?

Tretman je nežan, neinvazivan i izvodi se kroz laganu odeću. Terapeut primenjuje pokret kotrljanja preko mišića, ligamenata, tetiva i fascije, u zavisnosti od oblasti koja se tretira. Ovo stimuliše energiju da se kreće kroz telo i, u većini slučajeva, pruža značajno olakšanje i za nedavna, akutna i hronična stanja. Sam tretman se sastoji od niza pokreta preko preciznih anatomskih tačaka kroz telo praćenih periodima odmora od 2-5 minuta. Ovo je veoma jedinstveno za terapiju i omogućava telu da preuzme uputstva iz pokreta i primeni neophodan odgovor pre nego što primi sledeći set. Tretman je veoma suptilan, nežan i opuštajući, bez produženog ili intenzivnog pritiska. Tretman podstiče i omogućava telu da obezbedi sopstveno isceljenje i prestrojavanje, vraćajući normalnu ravnotežu i funkciju kako bi se postigli dugotrajni rezultati.

Za koga je ovaj tretman?

Od novorođenih beba do starijih i svi između njih, mogu imati koristi od ove tehnike. Emmett tehnika posebno može biti koristna za sportiste pre i posle takmičenja.

Savršeno je bezbedna za sve, uključujući i tokom cele trudnoće. Pokazala  se veoma uspešnom u barem, ako ne i potpunom ublažavanju bolova u leđima i kukovima, niskom nivou energije, jutarnjim mučninama i pomaganja telu da se nosi sa trudnoćom.

Zašto se osećam umorno nakon tretmana?

Tretmani stimulišu regenerativnu fazu nervnog sistema (ANS). Ovaj deo vašeg nervnog sistema (autonomni nervni sistem, ANS) diktira nevoljne funkcije u telu kao što su naše srce, pluća, varenje, bubrezi, itd. i ima 2 faze, simaptetičku ili ‘Adrenalinsku’ fazu koja omogućava našim telima da funkcionišu pod stres i parasimpatička ili faza ‘odmora’ koja omogućava našim telima da se regenerišu i oporave.

Pošto su naša tela stalno pod stresom, bilo zbog svakodnevnog života ili zbog bola, telo može imati tendenciju da ostane u frazi „Adrenalin“ predugo. Određene funkcije preovlađuju u svakoj fazi i faza ‘odmora’ je potrebna za popravku tkiva zajedno sa nižim varenjem u crevima, srce usporava kada se odmaramo, itd. Ova faza će obično preovladavati tokom kvalitetnog sna, ali ako je ova faza bila ograničena tokom nekog perioda tokom vremena, telo mora da nadoknadi zaostatak što rezultira teškim umorom nakon tretmana. Ovo se ne dešava uvek, ali ako se dogodi, savet je da odete rano u krevet ili da odspavate (čak i na pola sata) kako bi se omogućilo da se proces nastavi i osigurala puna korist od tretmana.