Kinesio taping (Kinezio tejping) – terapija elastičnim trakama

Kinesio taping je autorizovana tehnika lepljenja specijalne elastične lepljive trake u raznim bojama, koja se zasniva na prirodnom izlečenju tela. Sledi principe kineziologije (nauke o pokretu) i koristi se za lečenje mišića, zglobova i nerava u okviru fizikalne terapije.

U terapiji se koristi specijalna traka koja po elastičnosti vrlo slična samoj koži. Traka ne sadrži nikakva farmakološka sredstva na sebi. Lepak na njoj je hipoalergijski i traka maksimalno dopušta disanje kože. Vodootporna je te se pacijenti mogu slobodno tuširati dok je traka aplikovana. Nosi se 3-5 dana i potom se u potpunosti skida sa kože, bez ikakvih štetnih posledica.

Osnovno dejstvo trake je da se na mestu na koje je aplikovana, ubrzava protok telesnih tečnosti (limfe i krvi) te se tretirani deo bolje ishranjuje, smanjuje se iritacija na receptore u koži. Traka deluje sa svakim pokretom praveći male nabore na koži pa je segment koji tretiramo praktično 24 sata pod terapijom.

Primena kinesio taping terapije

Različitim tehnikama aplikacije trake postižu se sledeći efekti:

 • Podrška mišićima i zglobovima
 • Poboljšanje kontrakcije oslabljenih mišića
 • Otklanjanje zastoja krvi i limfe – poboljšavanje cirkulacije
 • Smanjenje upale
 • Smanjenje preosetljivosti i bola u koži i mišićima
 • Smanjenje prekomernog istezanja i prekomerne kontrakcije mišića
 • Smanjenje grčeva i mogućih povreda mišića
 • Povećanje obima pokreta
 • Uticaj na smanjenje hematoma (krvnih podliva), poboljšanje cirkulacije
 • Korigovanje funkcionalnih problema
 • Smanjenje ožiljaka i sprečavanje formiranja keloida

Svakom pacijentu se pristupa individualno i tehnika aplikacije se prilagođava njegovom problemu. U našoj ambulanti terapija trakama je uklopljena u terapijski protokol sa ostalim terapijskim procedurama. Terapiju mogu sprovoditi samo specijalno obučeni fizioterapeuti.

Kinesio taping – najčešće postavljana pitanja

Kod kojih stanja i zdravstvenih problema se primenjuje kinesio taping terapija?

Kinesio taping (Kinezio tejping) se koristi za lečenje bolova u leđima, zglobovima, kao i za stabilizaciju zglobova i stimulaciju mišića. Kinesio taping terapija se može primenjivati i kod trudnica.

Da li se može koristiti u preventivne svrhe?

Preventivno tejpiranje ima značaj tokom aktivnosti tokom kojih postoji veći rizik od preopterećenja mekih tkiva. Dobro nanešena traka može da spreči rizik od sportskih povreda. Trenutno se koristi u rekreativnim, ali i profesionalnim sportovima (kao što su trčanje, tenis, fudbal, golf, odbojka, rukomet, gimnastika, atletika, ples, itd.).

Kinezio tejping može i preventivno da pomogne trudnicama, tako što se traka nanosi na stomak na način da majka ne bi osetila pritisak u donjem delu leđa, stomaku ili težinu bebe na mokraćnoj bešici ili krvnim sudovima koji vode u noge.

Kolika je efikasnost ovih traka?

Generalno se preporučuje da se traka ostavi na koži maksimalno 7 dana. Posle sedmog dana traka gubi na efikasnosti. Na tržištu postoji širok spektar kinezio traka, različitog kvaliteta. Međutim, obično nakon četvrtog dana, traka počinje sama da otpada. Možete povećati „vek trajanja“ trake pravilnom pripremom pre nanošenja (brijanje, odmašćivanje kože, nanošenje na suvu kožu).

Da li možemo sami kod kuće nanositi trake, bez nadzora stručnog lica?

Čini se da su edukativni video snimci veoma laki, ali pre nego što primenimo traku, moramo da shvatimo šta želimo da postignemo aplikacijom. Korišćenjem trake možete stimulisati ili navlažiti područje. Takođe možete izabrati drugačiju tehniku taping-a u slučaju da želite da podržite aktivnost limfnog sistema.

Odgovor je dakle da, kinezio traku možete sami da postavite kod kuće, ali pre nego što to uradite, trebalo bi da shvatite šta Vas boli i šta uzrokuje taj bol. Ako niste sigurni, preporučujemo Vam da konsultujete  sa fizioterapeutom koji će Vam dati konkretna uputstva: kolika treba da bude tačna zategnutost trake, da li da lepite odozgo nadole ili obrnuto, itd.

 

Koje vrste tejping traka postoje i kojih su dimenzija?

Širina trake se bira prema tome na koji deo tela želimo da je nanesemo. Najčešća širina je 5 cm. Ali možete dobiti i šire trake (7,5 cm) . Ako odlučimo da zalepimo na butinu, obično možemo da koristimo traku širine 5 cm, ako zalepimo dečiju ruku, možemo da koristimo polovinu širine trake. Izbor širine trake je stoga proporcionalan veličini osušene površine.

Različite boje kinezio traka nemaju direktnu vezu sa njihovom namenom. Razlika u boji  ima više duhovni kontekst. Japanska hromoterapija kategoriše ružičastu boju kao boju zagrevanja, plava hladi i smiruje bol, crvena i crna se aktiviraju itd.