Kinesio taping

Kinesio taping tehnika u Herodikusu ublažava bol i podstiče oporavak

 

Kinesio taping, lepljenje specijalnih elastičnih traka na kožu, sve je popularnija terapeutska tehnika kojom se prirodno, bez ikakvih lekova, ublažava bol i tokom nekoliko dana nošenja aktiviraju prirodni mehanizmi za oporavak i lečenje mišića, zglobova i nerava. Na tretiranom delu ubrzava se protok limfe i krvi, koriguje funkcija mišića i smanjuje bol imobilizacijom mišićne opne. Bilo da želite da se rešite boli ili sprečite eventualne povrede ako planirate veći fizički napor, ovaj način terapije možete isprobati u našoj specijalističkoj ordinaciji za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju – Herodikus.

U terapiji se koristi specijalna traka koja po elastičnosti vrlo slična samoj koži. Traka ne sadrži nikakva farmakološka sredstva na sebi. Lepak na njoj je hipoalergijski i traka maksimalno dopušta disanje kože. Vodootporna je te se pacijenti mogu slobodno tuširati dok je traka aplikovana. Nosi se 3-5 dana i potom se u potpunosti skida sa kože, bez ikakvih štetnih posledica.

Osnovno dejstvo trake je da se na mestu na koje je aplikovana, ubrzava protok telesnih tečnosti (limfe i krvi) te se tretirani deo bolje ishranjuje, smanjuje se iritacija na receptore u koži. Traka deluje sa svakim pokretom praveći male nabore na koži pa je segment koji tretiramo praktično 24 sata pod terapijom.

Kinesio taping je veoma zastupljen u svetu, pa ste kinezio-trake različitih boja mogli da primetite na zglobovima i mišićima poznatih tenisera, fudbalera, košarkaša, biciklista i drugih sportista koji uz njihovu pomoć olakšavaju neprijatne simptome i izbegavaju povrede. Prednosti ovog japanskog načina lečenja nisu rezervisane samo za profesionalne sportiste – kinezio trake dostupne su i vama!    

Kinesio taping terapija nastala je sedamdesetih godina u Japanu sledeći principe kineziologije – nauke o pokretu. Traka se sastoji od pamučnih vlakana, a po elastičnosti i debljini slična je koži, tako da njeno nošenje nimalo ne remeti kretanje. Uz to je i porozna, tako da koži omogućava disanje, i vodootporna, pa se sa njom možete tuširati i plivati. Lepak kojim se oslanja na kožu je hipoalergijski, bez štetnih sastojaka. 

Naši specijalno obučeni fizioterapeuti odrediće tehniku postavljanja traka, zategnutost i smer lepljenja u zavisnosti od vama svojstvenog problema i cilja koji zajedno želimo postići. Traka se najčešće nosi 3 do 5 dana, što je vreme dovoljno za postizanje željenog efekta, a za rezultat možete očekivati:

Terapija trakama u Herodikusu deo je terapijskog protokola i kombinuje se sa ostalim terapijskim procedurama. Pozovite nas, zakažite termin i uverite se u njenu delotvornost!

Ko može da koristi Kinesio taping terapiju?

Pošto se ova terapija zasniva na prirodnom izlečenju tela, učinkovitost kinezio-traka mogu da osete svi koji žele da se reše bolova u leđima ili zglobovima i stimulišu mišiće. 

Delotvornost ove metoda pokazala se kod trudnica kojima je moguće prevenirati nelagodnosti karakteristične za drugo stanje. Traka se postavlja na stomak da bi se sprečio osećaj pritiska težine na donji deo leđa ili osećaj težine bebe na stomak, mokraćnu bešiku i krvne sudove koji vode ka nogama. 

Kinezio-trake neizostavni su deo svakodnevice mnogih rekreativnih i profesionalnih sportista. Ako vidite da ih tokom ključnih mečeva nose vrsni sportisti poput Novaka Đokovića ili Serene Vilijams, znajte da im one povećavaju šanse za dobre rezultate i olakšavaju put do pobede jer smanjuju rizik od potencijalnih povreda i pomažu bržu sanaciju postojećih povreda. 

Kako se koriste kinezio-trake i kakve postoje?

Zavisno od dela tela na koji se lepi, bira se širina trake. Postavlja se tako što se ručno isteže da bi koža napravila takozvane vijuge koje će je blago podići. Upravo te vijuge pomažu da se tkivo regeneriše jer povećavaju prostor između mišića i ublažavaju otok posle povrede i smanjuju pritisak. Dekompresuju se senzorni receptori, što za posledicu ima smanjenje bola. Osim toga, podizanje kože omogućava brže dreniranje limfe, odnosno veći protok krvi. 

Preporučujemo da traka ostane na koži najviše 7 dana jer posle toga gubi na efikasnosti. Međutim, njen vek trajanja zavisi od načina nanošenja i vaših aktivnosti. Ovo je još jedan razlog zbog kog postavljanje treba poveriti stručnjacima, umesto da se time bavite sami. Važna je i pravilna priprema kože pre nanošenja, poput brijanja i odmašćivanja kako bi se osiguralo da se traka ne skine makar pre četvrtog dana terapije. 

Na telima sportista mogli ste da primetite trake različitih boja – bež, ružičastu, plavu, crvenu, crnu… Zanimljivo je da boja nema direktne veze sa namenom, već više duhovni kontest. Reč je o japanskoj hromoterapiji prema kojoj ružičasta predstavlja boju zagrevanja, plava služi da hladi i smiruje bol, a crvena i crna pospešuju aktiviranje. 

Trake ne treba lepiti preko otvorenih rana, opekotina, posekotina ili osipa. 

Posetite specijalističku ordinaciju Herodikus i pobedite bol

Ako želite da sledite primer, ne samo najboljih svetskih sportista, već i hiljada naših zadovoljnih klijenata i pacijenata, odaberite kinesio taping metodu i posetite našu ordinaciju u Ulici Svetozara Markovića 45 u Beogradu. 

Osim toga, naši stručnjaci vam mogu ponuditi terapeutsku masažu, kao i široki spektar najnovijih tehnika i postupaka fizikalne medicine i rehabilitacije – suvu punkciju, limfnu drenažu, kineziterapiju, fizioterapiju, spinalnu dekompresiju, indiba activ terapiju… 

Zavisno od problema sa kojim se suočavate, preporučićemo odgovarajuću vrstu terapije, a za rezultat ćete dobiti telesno rasterećenje i duboku psihofizičku relaksaciju. Naš iskusni tim lekara i terapeuta pomoći će vam da se oporavite i povratite snagu i pokretljivost ako ste nedavno doživeli povredu, imali operaciju ili osećate hroničan bol. 

Ukoliko vam treba pomoć pri odabiru odgovarajućeg tretmana ili želite savet naših stručnjaka o prevenciji i očuvanju zdravlja, obratite nam se već danas! 

Kinesio taping – najčešće postavljana pitanja

Kinesio taping (Kinezio tejping) se koristi za lečenje bolova u leđima, zglobovima, kao i za stabilizaciju zglobova i stimulaciju mišića. Kinesio taping terapija se može primenjivati i kod trudnica.

Preventivno tejpiranje ima značaj tokom aktivnosti tokom kojih postoji veći rizik od preopterećenja mekih tkiva. Dobro nanešena traka može da spreči rizik od sportskih povreda. Trenutno se koristi u rekreativnim, ali i profesionalnim sportovima (kao što su trčanje, tenis, fudbal, golf, odbojka, rukomet, gimnastika, atletika, ples, itd.).

Kinezio tejping može i preventivno da pomogne trudnicama, tako što se traka nanosi na stomak na način da majka ne bi osetila pritisak u donjem delu leđa, stomaku ili težinu bebe na mokraćnoj bešici ili krvnim sudovima koji vode u noge.

Generalno se preporučuje da se traka ostavi na koži maksimalno 7 dana. Posle sedmog dana traka gubi na efikasnosti. Na tržištu postoji širok spektar kinezio traka, različitog kvaliteta. Međutim, obično nakon četvrtog dana, traka počinje sama da otpada. Možete povećati „vek trajanja“ trake pravilnom pripremom pre nanošenja (brijanje, odmašćivanje kože, nanošenje na suvu kožu).

Čini se da su edukativni video snimci veoma laki, ali pre nego što primenimo traku, moramo da shvatimo šta želimo da postignemo aplikacijom. Korišćenjem trake možete stimulisati ili navlažiti područje. Takođe možete izabrati drugačiju tehniku taping-a u slučaju da želite da podržite aktivnost limfnog sistema.

Odgovor je dakle da, kinezio traku možete sami da postavite kod kuće, ali pre nego što to uradite, trebalo bi da shvatite šta Vas boli i šta uzrokuje taj bol. Ako niste sigurni, preporučujemo Vam da konsultujete sa fizioterapeutom koji će Vam dati konkretna uputstva: kolika treba da bude tačna zategnutost trake, da li da lepite odozgo nadole ili obrnuto, itd.

Širina trake se bira prema tome na koji deo tela želimo da je nanesemo. Najčešća širina je 5 cm. Ali možete dobiti i šire trake (7,5 cm) . Ako odlučimo da zalepimo na butinu, obično možemo da koristimo traku širine 5 cm, ako zalepimo dečiju ruku, možemo da koristimo polovinu širine trake. Izbor širine trake je stoga proporcionalan veličini osušene površine.

Različite boje kinezio traka nemaju direktnu vezu sa njihovom namenom. Razlika u boji  ima više duhovni kontekst. Japanska hromoterapija kategoriše ružičastu boju kao boju zagrevanja, plava hladi i smiruje bol, crvena i crna se aktiviraju itd.

zakazite-pregled-2

Zakažite

Vaš Pregled

još danas

Ukoliko imate pitanje ili Vam je potrebna naša pomoć ili konsultacija, budite slobodni da nas kontaktirate.

zakazite-pregled-2

Zakažite

Vaš Pregled

još danas

Ukoliko imate pitanje ili Vam je potrebna naša pomoć ili konsultacija, budite slobodni da nas kontaktirate.

Iskustva naših klijenata

Dovodim redovno svoju baku na terapiju u Herodikus zbog bolova u šakama i vratu i prezadovoljne smo! Osoblje jako stručno, preljubazni, ordinacija sa najnovijom opremom, mogućnost terapije Indibom, interferentnom strujom i laserom. Zaista divan ambijent, hvala vam na svemu! Preporuka od srca!

Jelena Sribar

Apsolutno oduševljen uslugom, imao sam problem sa bolovima u leđima koji su nakon 10-tak terapija potpuno nestali. Sada redovno idem na masaže kako bi sprečio bolove da se ponovo jave. Ponovo mogu da se bavim sportskim aktivnostima, što mi veoma znači.

Đorđe Jovanić

Došao sam na preporuku i iskustvo je bilo bolje od očekivanog. Poslednjih mesec dana redovno odlazim na terapiju i sve je na najvišem nivou, od zakazivanja do same usluge i tretmana klijenata. Svi zaposleni su izuzetno fini i profesionalni. Topla preporuka.

Aleksandar Nastić

Dovodim redovno svoju baku na terapiju u Herodikus zbog bolova u šakama i vratu i prezadovoljne smo! Osoblje jako stručno, preljubazni, ordinacija sa najnovijom opremom, mogućnost terapije Indibom, interferentnom strujom i laserom. Zaista divan ambijent, hvala vam na svemu! Preporuka od srca!

Jelena Sribar

Apsolutno oduševljen uslugom, imao sam problem sa bolovima u leđima koji su nakon 10-tak terapija potpuno nestali. Sada redovno idem na masaže kako bi sprečio bolove da se ponovo jave. Ponovo mogu da se bavim sportskim aktivnostima, što mi veoma znači.

Đorđe Jovanić