Limfna drenaža Beograd

Limfna drenaža

U savremenom društvu gde smo često podložni stresu, brzom tempu života i nezdravim životnim navikama, nega sopstvenog tela postaje ključna za očuvanje zdravlja. Jedna od efikasnih metoda koja postaje sve popularnija je limfna drenaža, tehnika koja se fokusira na stimulaciju limfnih čvorova. Ova terapeutska procedura nije samo luksuzni tretman u spa centrima; ona ima i brojne medicinske prednosti koje često ostaju nedovoljno istražene.

Šta je Limfna Drenaža?

Limfna drenaža je blaga, terapeutska masaža koja se fokusira na stimulaciju limfnog sistema. Limfni sistem, koji često nazivamo “drugi krug cirkulacije”, igra ključnu ulogu u održavanju ravnoteže telesnih tečnosti, uklanjanju toksina i jačanju imunološkog sistema. Glavni cilj limfne drenaže je poboljšanje protoka limfe kroz limfne sudove i čvorove, omogućavajući telu da efikasnije eliminiše otpadne materije.

Limfna drenaža se obično izvodi od strane specijalno obučenih terapeuta. Klasična tehnika uključuje nežno masiranje limfnih čvorova i sudova pokretima usmerenim prema srcu. Masaža je lagana i ritmična, što omogućava bolji protok limfe.

U savremenoj fizikalnoj i estetskoj nezi, pored manuelne tehnike sve više i sve efektnije se primenjuje i aparaturna tehnika limfne drenaže-presoterapija. Korišćenjem specijalno dizajniranih aparata.

Princip rada aparata za presoterapiju zasniva se na postojanju zatvorenog sistema, najčešće u obliku produženih pantalona, koje su izrađene od mekog plastičnog materijala, a u čijim zidovima se nalaze manžetne koje se u toku aplikacije u ritmičnim intervalima (prema utvrđenom softverski definisanom redosledu) napumpavaju i vrše pritisak na kožu i tkivo ispod nje. Segmentno povećenje i smanjenje pritiska od periferije ka centru izaziva ubrzanu vensku i limfnu drenažu.

Benefiti Limfne Drenaže:

1. Detoksikacija i Čišćenje Organizma:

Limfna drenaža pomaže u efikasnom uklanjanju toksina iz tela, čime se smanjuje opterećenje na vitalne organe i poboljšava opšte zdravlje.

2. Jačanje Imunološkog Sistema:

Stimulacija limfnih čvorova podstiče proizvodnju belih krvnih zrnaca, što jača imunološki sistem i pomaže organizmu da se bori protiv infekcija.

3. Smanjenje Oticanja i Upala:

Osobe koje pate od oticanja ili upala, na primer, tokom trudnoće ili nakon operacija, mogu pronaći olakšanje putem limfne drenaže, jer ova tehnika smanjuje zadržavanje tečnosti u tkivima.

4. Podsticanje Cirkulacije:

Limfna drenaža poboljšava cirkulaciju i dovodi do boljeg snabdevanja tkiva kiseonikom i hranljivim materijama.

5. Relaksacija i Smanjenje Stresa:

Osim fizičkih benefita, limfna drenaža ima i opuštajući efekat na nervni sistem, pomažući smanjenju stresa i poboljšanju emocionalnog blagostanja.

Kod kojih stanja pomaze presoterapija?

Limfna drenaža nije samo luksuzni tretman; ona se često preporučuje kao deo terapije za različite zdravstvene probleme. Evo nekoliko indikacija koje mogu ukazivati na korisnost limfne drenaže:

1. Postoperativna Rehabilitacija:

Osobe koje su prošle kroz hirurške zahvate često se suočavaju s oticanjem i ograničenom pokretljivošću. Limfna drenaža može ubrzati proces rehabilitacije i smanjiti oticanje.

2. Problemi sa Sinusima:

Za osobe koje pate od problema sa sinusima, limfna drenaža može pomoći u olakšavanju zastoja, smanjenju pritiska i poboljšanju disanja.

3. Celulit i Estetski Tretmani:

Limfna drenaža se često koristi kao podrška u tretmanima za smanjenje celulita i poboljšanje izgleda kože.

4. Problemi sa Digestivnim Sistemom:

Osobe koje imaju problema sa digestivnim sistemom, kao što su nadutost ili zatvor, mogu imati koristi od limfne drenaže koja pomaže u regulisanju telesnih tečnosti.

5. Smanjenje Anksioznosti i Stresa:

Opuštajući efekti limfne drenaže često pomažu u smanjenju nivoa anksioznosti i stresa. Masaža podstiče oslobađanje endorfina, hormona sreće, čime se poboljšava emocionalno stanje.

Limfna drenaža – najčešće postavljana pitanja

Ne. Limfnu drenažu ćete osetiti kao lagane talase pritiska koji se kreću od vrhova Vaših tabana ili članaka preko potkolenica, butina i kukova. Ove talasaste kontrakcije povećavaju pritisak u tretmanu limfne drenaže. Bez obzira da li odaberete limfnu drenažu za noge ili ruke.

Koliko često možete da koristite ovu terapiju, biće detaljno razmotreno tokom konsultacija u ordinaciji Herodikus. Ovo takođe zavisi od vrste lečenja.
Intervali su iz našeg iskustva između 1-2 puta nedeljno.

Da. Nežna limfna drenaža na vratu, masaža limfnih čvorova ili limfna drenaža potkolenice ublažava bol. Kao i medicinska limfna drenaža, mehanička limfna drenaža za noge ili druge delove tela promoviše proces zarastanja nakon opekotina ili resorpcije. Terapija limfnom drenažom je takođe efikasan način zarastanja ožiljaka.

U zavisnosti od stepena težine, čak i mali uspesi se mogu videti nakon početne limfne drenaže na kolenu ili limfne drenaže na nozi. Za lečenje limfedema u nozi potrebno je oko 10 tretmana limfne drenaže.

Pored limfne drenaže u Herodikus specijalističkoj ordinaciji pružamo usluge terapeutske masaže, kineziterapije, fizioterapije, dry needling I mnoge druge.

Pozovite nas I zakažite pregled ili konsultaciju, naš stručni tim stoji vam na raspolaganju.

zakazite-pregled-2

Zakažite

Vaš Pregled

još danas

Ukoliko imate pitanje ili Vam je potrebna naša pomoć ili konsultacija, budite slobodni da nas kontaktirate.

zakazite-pregled-2

Zakažite

Vaš Pregled

Iskustva naših klijenata

Dovodim redovno svoju baku na terapiju u Herodikus zbog bolova u šakama i vratu i prezadovoljne smo! Osoblje jako stručno, preljubazni, ordinacija sa najnovijom opremom, mogućnost terapije Indibom, interferentnom strujom i laserom. Zaista divan ambijent, hvala vam na svemu! Preporuka od srca!

Jelena Sribar

Apsolutno oduševljen uslugom, imao sam problem sa bolovima u leđima koji su nakon 10-tak terapija potpuno nestali. Sada redovno idem na masaže kako bi sprečio bolove da se ponovo jave. Ponovo mogu da se bavim sportskim aktivnostima, što mi veoma znači.

Đorđe Jovanić

Došao sam na preporuku i iskustvo je bilo bolje od očekivanog. Poslednjih mesec dana redovno odlazim na terapiju i sve je na najvišem nivou, od zakazivanja do same usluge i tretmana klijenata. Svi zaposleni su izuzetno fini i profesionalni. Topla preporuka.

Aleksandar Nastić

Dovodim redovno svoju baku na terapiju u Herodikus zbog bolova u šakama i vratu i prezadovoljne smo! Osoblje jako stručno, preljubazni, ordinacija sa najnovijom opremom, mogućnost terapije Indibom, interferentnom strujom i laserom. Zaista divan ambijent, hvala vam na svemu! Preporuka od srca!

Jelena Sribar

Apsolutno oduševljen uslugom, imao sam problem sa bolovima u leđima koji su nakon 10-tak terapija potpuno nestali. Sada redovno idem na masaže kako bi sprečio bolove da se ponovo jave. Ponovo mogu da se bavim sportskim aktivnostima, što mi veoma znači.

Đorđe Jovanić