Dry needling terapija

Suva Punkcija – Otklanjanje Bola i Napetosti Kroz Dry Needling Terapiju

Suva punkcija, poznatija kao dry needling, postaje sve popularnija tehnika u rešavanju bola i napetosti u mišićno-koštanom sistemu i problemima sa pokretljivošću. Iako je često upoređuju sa akupunkturom, ova tehnika nema puno zajedničkih stvari sa ovom tradicionalnom metodom kineske medicine. Sličnost je u iglama koje se koriste, a dry needling se fokusira na specifične tačke u mišićima kako bi oslobodila napetost i smanjio bol.

Benifiti dry needling terapije

Pacijenti često primećuju poboljšanja već nakon prvog tretmana, dok je za nekih težih stanja potrebno nekoliko tretmana, čineći suvu punkciju privlačnom opcijom za one koji žele brzu i efikasnu terapiju za svoje probleme sa mišićima.

Neki od benefita su:

Šta je Dry Needling?

Dry needling je tehnika fizioterapije koja uključuje ubadanje tanke igle u određene tačke u mišićima radi smanjenja bola i poboljšanja funkcije. Naziv “suva punkcija” dolazi od činjenice da se koriste samo igle, bez primene bilo kakvih tečnosti ili lekova. Ova tehnika može biti efikasna u lečenju različitih stanja koja uzrokuju bol i mišićnu napetost. Osnovna svrha dry needlinga I jeste rešavanje bola i napetosti u mišićima. Kada se igla umetne u trigger tačku, stimuliše se smanjenje mišićne napetosti i povećava se protok krvi u to područje. Ovo može rezultirati trenutnim oslobađanjem bola i poboljšanjem pokretljivosti. Terapeut pažljivo odabira tačke koje treba tretirati, fokusirajući se na one koje su povezane sa specifičnim problemima pacijenta. Svakom pacijentu se pristupa individualno i tehnika aplikacije se prilagođava njegovom problemu.

Šta Se Leči?

Dry needling se efikasno primenjuje za lečenje različitih stanja, uključujući:

Sportske Povrede: Oštećenje mišića, tetiva ili ligamenata često zahteva smanjenje napetosti i bolova, što dry needling može pružiti, a radi boljeg efekta može se kombinovati sa Indiba terapijom.

Bol u Leđima: Problemi sa donjim delom leđa često su povezani sa miofascijalnim čvorovima, a dry needling može pomoći u njihovom oslobađanju, što dovodi do smanjenja bola.

Glavobolje i Migrene: Mišićna napetost u vratu i ramenima često doprinosi glavoboljama i migrenama. Dry needling može smanjiti tu napetost i poboljšati simptome.

Rehabilitacija Nakon Hirurških Zahvata: Nakon operacije, mišići mogu postati napeti i ograničeni u pokretljivosti. Dry needling se često koristi kao deo rehabilitacionog procesa kako bi se poboljšala funkcija mišića i ubrzao oporavak, u tome nam može pomoći i Kineziterapija.

Tenzione Migrene: Ovo je vrsta migrene koja se često javlja kao odgovor na stres i napetost u mišićima vrata i glave. Dry needling može pomoći u opuštanju tih mišića i smanjenju učestalosti i intenziteta migrena.

Plantarni fascitis: Je upala plantarne fascije i predstavlja bolno stanje u stopalu koje izaziva izraženo nelagodan bol, dry needling pomaže u oporavku i smanjenju napetosti i bola u fascia.

Dry needling nije akumpunktura

Dry needling koristi tanku iglu sličnu onoj koja se koristi u akupunkturi, međutim, razlika leži u pristupu i cilju. Dok akupunktura sledi tradicionalne kineske metode i teorije, dry needling se fokusira na direktno ubadanje igle u tačke u mišićima, poznate kao trigger tačke ili miofascijalni čvorovi, to su osetljive tačke koje se razvijaju u vašim mišićima. Ova tehnika ima za cilj direktno oslobađanje napetosti u mišićima i smanjenje bola. Iako se koristi sličan alat, postoji razlika između ove dve metode, ključna razlika leži u filozofiji i metodama. Akupunktura se zasniva na kineskoj medicini i teoriji ravnoteže energije (qi) u telu, dok je dry needling tehnika koja se zasniva na zapadnoj medicini I sledi anatomski pristup, fokusirajući se na direktno ubadanje igle u miofascijalne čvorove radi smanjenja bola i napetosti.

Dry needling – najčešće postavljena pitanja

Pitanje nelagode i bola tokom dry needling terapije često se postavlja. Većina pacijenata opisuje blagu nelagodu tokom ubadanja igle, ali mnogi ističu da je osećaj prolazan. Nakon što igla dospe u miofascijalni čvor, može se osetiti blaga bol ili trnjenje, ali to obično brzo prolazi. Važno je napomenuti da se terapeut prilagođava senzibilitetu pacijenta i prilagodjava pritisak prema potrebama pacijenta.

Iako je suva punkcija bezbedna terapeutska tehnika, kao i svaka medicinska intervencija, može izazvati neka neželjena dejstva. Moguće nuspojave uključuju privremeni bol na mestu uboda, crvenilo kože, ili retko, sitne modrice. Ozbiljne komplikacije su retke, posebno kada je proceduru izveo obučeni i iskusni terapeut.

Ova metoda se primenjuje u različitim situacijama i za različite probleme sa mišićima. Najčešće se koristi u lečenju sportskih povreda, bolova u leđima, glavobolja, tenzionih migrena, i drugih stanja koja uzrokuju mišićnu napetost. Takođe se može koristiti kao deo rehabilitacije nakon hirurških zahvata ili povreda, a često se koristi kada pacijent pati od hroničnih ili akutnih problema sa mišićima koji nisu adekvatno reagovali na druge terapeutske metode. Ova tehnika se često primenjuje u saradnji sa drugim oblicima fizikalne terapije kako bi se postigao sveobuhvatan pristup lečenju. Obično se koristi kao deo opsežnijeg plana upravljanja bolom koji može uključivati vežbe, istezanje, masažu i druge tehnike. Pre zakazivanja ove terapije neophodan je pregled fizijatra i procena kako bi bili sigurni da je upravo ova terapija najbolje rešenje za vaš problem

Obično pacijenti primećuju pozitivnu reakciju već nakon nekoliko poseta.

Zašto da dry needling terapiju obavite u Herodikus specijalistička ordinacija za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju ?

Herodikus specijalistička ordinacija u svom sastavu ima veliki tim sastavljen od iskusnih stručnjaka iz različitih oblasti. Naš tim čini grupa stručnjaka sa bogatim iskustvom u dijagnostici i terapiji, posvećenih pružanju vrhunskih usluga našim pacijentima.

Zahvaljujući inovativnim metodama lečenja i personalizovanom pristupu svakom pacijentu, postigli smo visok procenat uspešno završenih terapija. Prema statistici koju pažljivo pratimo, uspeli smo da rešimo probleme kod naših pacijenata u impresivnih 94% slučajeva.

Ova izuzetna statistika svedoči o efikasnosti našeg tima i posvećenosti ordinacije da pruži najbolju moguću negu i podršku pacijentima. Herodikus specijalistička ordinacija se trudi da bude sinonim za kvalitetno rešenje u fizikalnoj terapiji, nudeći stručnost, empatiju i rezultate koji unapređuju život naših pacijenata.

Pružamo rehabilitaciju koja uključuje Fizikalnu terapiju širokog spektra, uključujući elektro magnetnu stimulaciju, laser, Indiba aktiv terapiju, dry needling, spinalnu dekompresiju, kineziterapiju, kinezi tape, emmet tehniku i mnoge druge.

Posetite nas ili nas pozovite i zakažite svoj termin!

zakazite-pregled-2

Zakažite

Vaš Pregled

još danas

Ukoliko imate pitanje ili Vam je potrebna naša pomoć ili konsultacija, budite slobodni da nas kontaktirate.

zakazite-pregled-2

Zakažite

Vaš Pregled

Iskustva naših klijenata

Dovodim redovno svoju baku na terapiju u Herodikus zbog bolova u šakama i vratu i prezadovoljne smo! Osoblje jako stručno, preljubazni, ordinacija sa najnovijom opremom, mogućnost terapije Indibom, interferentnom strujom i laserom. Zaista divan ambijent, hvala vam na svemu! Preporuka od srca!

Jelena Sribar

Apsolutno oduševljen uslugom, imao sam problem sa bolovima u leđima koji su nakon 10-tak terapija potpuno nestali. Sada redovno idem na masaže kako bi sprečio bolove da se ponovo jave. Ponovo mogu da se bavim sportskim aktivnostima, što mi veoma znači.

Đorđe Jovanić

Došao sam na preporuku i iskustvo je bilo bolje od očekivanog. Poslednjih mesec dana redovno odlazim na terapiju i sve je na najvišem nivou, od zakazivanja do same usluge i tretmana klijenata. Svi zaposleni su izuzetno fini i profesionalni. Topla preporuka.

Aleksandar Nastić

Dovodim redovno svoju baku na terapiju u Herodikus zbog bolova u šakama i vratu i prezadovoljne smo! Osoblje jako stručno, preljubazni, ordinacija sa najnovijom opremom, mogućnost terapije Indibom, interferentnom strujom i laserom. Zaista divan ambijent, hvala vam na svemu! Preporuka od srca!

Jelena Sribar

Apsolutno oduševljen uslugom, imao sam problem sa bolovima u leđima koji su nakon 10-tak terapija potpuno nestali. Sada redovno idem na masaže kako bi sprečio bolove da se ponovo jave. Ponovo mogu da se bavim sportskim aktivnostima, što mi veoma znači.

Đorđe Jovanić