Kinezi terapija Beograd

Kineziterapija - Put ka Oporavku i Funkcionalnosti Kroz Terapiju Pokretom

Savremeni koncept života veliki procenat ljudi primorava da kroz izvršavanje poslovnih obaveza na prinudne vrste položaja od sedenja do stajanja u višesatnom  trajanju tokom samo jednog radnog dana. Takav koncept života na duže staze će doprineti pojavi odredjenih zdravstvenih izazova, koji se prvestveno tiču funkcionalnosti tela čoveka. Preventivno delovanje bi se ogledalo u preduzimanju preventivnih mera sprečavanja gubitka kvaliteta funkcionalnog statusa tela, kineziterapija (kao terapija pokretom) bi bila najbolji mogući izbor.

Zakažite vaš termin: 069 401-05-36
ili putem KONTAKT FORME

Šta je Kineziterapija?

Kineziterapija predstavlja primenu pokreta u lečenju bolesnika.

Kineziterapija je prvenstveno terapeutska metoda pomoću koje se oporavlja pacijent koji je pretrpeo odredjenu povredu, gubitak funkcije i slično. Cilj ovakve terapije je ponovno uspostavljanje funkcije povređenog dela tela, povratak pacijenta svojim dnevnim aktivnostima u potpunosti i bez bola ali pored toga pruža i raznovrstan asortiman vežbi koje za cilj imaju preventivno delovanje na razvitak određenih deformiteta, smanjenje rizika nastanka određene povrede.

Vežbe povećavaju:
Vrste vežbi:

Rano sprovođenje kineziterapije u povređenoj regiji sprečava prekomerno stvaranje ožiljaka, skvrčavanje ligamenata i zglobnih čaura.

Koordinacija pokreta i funkcionalnosti tela

Kineziterapija kroz svoje delovanje može uticati na poboljšanje koordinacije pokreta, razvijanjem novih neuralnih mreža u centru za koordinaciju pokreta. Takva vrsta vežbanja iziskuje individualan rad sa terapeutom, od uvežbavanja tzv. ’fine motorike – motorika prstiju do motorike grubih pokreta, tj pokreta ekstremiteta a sve u cilju poboljšanja funkcionalnog statusa tela.

U našoj ordinaciji Herodikus kombinujemo kineziterapiju sa mnogim drugim fizikalnim procedurama da bi postigli najbolje rezultate i u najkraćem roku izlečili naše pacijente, što nam je i primarni cilj.

Zakažite vaš termin: 069 401-05-36
ili putem KONTAKT FORME

Kineziterapija nakon povreda

Duga imobilizacija (longete, gipsevi, zavoji, ortoze) koja je nužna za nošenje nakon pretrpljenih povreda za sobom ostavljaju tzv. sekundarne posledice na povređeni deo tela. Te posledice se ogledaju kroz gubitak snage i tonusa mišića, smanjenje pokretljivosti zglobova, pojave kontraktura. Nakon takvih stanja kineziterapija je od suštinskog značaja za oporavak pacijenta, razvijanje plana, postavljanje ciljeva oporavka pa sve do sprovođenja. Postepeno jačanje, povećanje obima pokreta su sitni koraci kojima se ide ka velikom cilju – potpunom oporavku. U zavisnosti od vrste povrede, veliki saveznik prilikom oporavka su nam kinezi trake ili kinezio taping. Kinesio taping (Kinezio tejping) se koristi za lečenje bolova u leđima, zglobovima, kao i za stabilizaciju zglobova i stimulaciju mišića.

Pedijatrijska kineziterapija

Rođenje svakog deteta sa sobom nosi određeni rizik kroz odvijanje detetovog razvoja. Od prvog dana se prate različite pojave u detetovom ponašanju i ispoljavanju svojih potreba. Neretko se dešava da određene funkcije ili refleksi mogu izostati, pa shodno tome treba otpočeti i sa ’’ranom intervencijom’’ u razvojnom periodu. Za pedijatrisku terapiju nužno je da terapeut bude usko specijalizovan za rad sa novorođenčadima, decom.

Povećanje mišićne snage, obim pokreta, mobilnost

Jedan od ciljeva kineziterapije jeste podizanje snage na veći nivo, kroz različite vrste vežbi od vežbanja sa opterećenjem (otvoreni kinetički lanac) do vežbi u zatvorenom kinetičkom lancu gde se koristi težina svoga tela kao opterećenje. Kroz kontinuirani rad dolazi do progresivnog prevazilaženja opterećenja, otuda dolazi i povećanje snage.

Obim pokreta je drugi važan aspekt pokretljivosti ljudskog tela. Kineziterapija se bavi pomenutim aspektom kroz svoje metode koje su bitne za očuvanje funkcionalnosti zglobova i svih okolnih struktura.

Mobilnost tela, često zanemarena, najčešće usled nedostatka iste dovodi do povreda, ušinuća i slično. Kineziterapija se bavi povećanjem mobilnosti celokupnog tela kroz najrazličitije vežbe, koje ne tako retko umeju biti teže od vežbi snage. Veća mobilnost tela doprinosi boljoj amortizaciji spoljašnjih sila koje deluju na telo, što smanjuje rizik od povreda.

Prilagodljivost kineziterapije za sve generacije

Bitan element kineziterapije jeste DOZIRANJE. Doziranje pacijenta kroz pokret je element koji je od suštinske važnosti i za njegov oporavak. Zato se kineziterapija moze primenjivati u svim zivotnim dobima, sa pravilnim doziranjem, kako kod beba tako i kod starijih lica.

Kineziterapija se moze kombinovati sa primenom svih fizikalnih agensa, neretko je slucaj da zapravo fizikalni agensi prethode svakom otpocinjanju kineziterapije iz razloga sto razlicitim toplotnim ili hladnim procedurama fizikalnih agensa “pripremamo” mekotkivne strukture za pocetak samog pokreta. Indiba Active Therapy se moze kombinovati i aplikovati direktno kroz izvodjenje pokreta sto cesto rezultira dobrim ishodima po sam pokret. Primenom radiofrekventnih talasa kroz aktivan pokret doprinosi boljem izvodjenju samog pokreta jer mekotkivne strukture (misici, tetive, ligamenti) upijaju talase kroz razlicite uglove i u razlicitim stepenima istegnutosti, aktivnosti.

Zakažite vaš termin: 069 401-05-36
ili putem KONTAKT FORME

Kineziterapija – najčešće postavljana pitanja

Kineziterapija se koristi iz mnogo različitih razloga. Od oporavka od povreda do opšte kondicije. Ovo su neki od najčešćih tretmana:

Sportsko stanje i pokreti tela
Prevencija povreda
Upravljanje težinom
Pliometrijski trening
Trening sa tegovima/Trening otpora
Stabilizacija jezgra
Kardiovaskularna rehabilitacija i lečenje bolesti
Mišićne suze
Suze ligamenta
Povrede leđa
Povrede kuka
Povrede skočnog zgloba
Programi za fleksibilnost i istezanje
Programi vežbi
Specifični sportski treninzi

Kineziterapija ima značajan uticaj na širok spektar zdravstvenih problema. Kineziterapija pomaže kod:

Rehabilitacije i prevencije povreda
Poboljšanje učenja
Povećanje sportskih performansi
Prevencije bolesti (dijabetes, moždani udar, osteoartritis, artritis)
Alergijskih reakcija
Eliminacije emocionalnog, fizičkog i mentalnog stresa
Prevazilaženja strahova i fobija
Poboljšavanja fleksibilnosti
Upravljanja težinom
Opšteg poboljšanja zdravlja

Kineziterapija je potpuno bezbedna i nema nuspojava.

Kineziterapija je odličan način da saznate koje alergije imate i, u većini slučajeva, da doprinesete njihovom uklanjanju.

Najverovatnije. Mišići rade u grupama, a ne pojedinačno, tako da testiramo sve mišiće u regiji gde je problem. Svaki test koji je ‘slab’ koriguje se kineziološkim tehnikama, kao što su trljanje ili tačke držanja ili dodaci ishrani. Ponekad je jedan od mišića ‘isključio’ druge mišiće u grupi, tako da tok energije treba ponovo izbalansirati, omogućavajući svim mišićima da rade zajedno sinergijski. Druge mogućnosti su da jedan ili nekoliko mišića može biti previše zategnuto ili slabo (često zbog prekomerne upotrebe) i nesposobno da se proširi do svog punog potencijala.  Ponekad se bol u jednom delu tela zapravo odnosi na potpuno drugi deo tela, tako da je ovo nešto što takođe proveravamo.
zakazite-pregled-2

Zakažite

Vaš Pregled

još danas

Ukoliko imate pitanje ili Vam je potrebna naša pomoć ili konsultacija, budite slobodni da nas kontaktirate.

zakazite-pregled-2

Zakažite

Vaš Pregled

još danas

Ukoliko imate pitanje ili Vam je potrebna naša pomoć ili konsultacija, budite slobodni da nas kontaktirate.

Iskustva naših klijenata

Dovodim redovno svoju baku na terapiju u Herodikus zbog bolova u šakama i vratu i prezadovoljne smo! Osoblje jako stručno, preljubazni, ordinacija sa najnovijom opremom, mogućnost terapije Indibom, interferentnom strujom i laserom. Zaista divan ambijent, hvala vam na svemu! Preporuka od srca!

Jelena Sribar

Apsolutno oduševljen uslugom, imao sam problem sa bolovima u leđima koji su nakon 10-tak terapija potpuno nestali. Sada redovno idem na masaže kako bi sprečio bolove da se ponovo jave. Ponovo mogu da se bavim sportskim aktivnostima, što mi veoma znači.

Đorđe Jovanić

Došao sam na preporuku i iskustvo je bilo bolje od očekivanog. Poslednjih mesec dana redovno odlazim na terapiju i sve je na najvišem nivou, od zakazivanja do same usluge i tretmana klijenata. Svi zaposleni su izuzetno fini i profesionalni. Topla preporuka.

Aleksandar Nastić

Dovodim redovno svoju baku na terapiju u Herodikus zbog bolova u šakama i vratu i prezadovoljne smo! Osoblje jako stručno, preljubazni, ordinacija sa najnovijom opremom, mogućnost terapije Indibom, interferentnom strujom i laserom. Zaista divan ambijent, hvala vam na svemu! Preporuka od srca!

Jelena Sribar

Apsolutno oduševljen uslugom, imao sam problem sa bolovima u leđima koji su nakon 10-tak terapija potpuno nestali. Sada redovno idem na masaže kako bi sprečio bolove da se ponovo jave. Ponovo mogu da se bavim sportskim aktivnostima, što mi veoma znači.

Đorđe Jovanić