fbpx
Da li terapeutska masaža može imati negativne posledice?

Da li terapeutska masaža može imati negativne posledice?

Da li terapeutska masaža može imati negativne posledice?

Terapeutska masaža je holistički pristup koji koristi različite tehnike masaže kako bi se olakšala bol, smanjila napetost mišića i poboljšala opšta dobrobit. Ova vrsta masaže je namenjena širokom spektru ljudi, uključujući one koji pate od hroničnih bolova, sportiste, kao i osobe koje žele da smanje stres i anksioznost. Iako terapeutska masaža ima mnoge prednosti, važno je biti svestan da postoje i potencijalni rizici, naročito ako se masaža izvodi od strane nestručnih lica.

Šta je terapeutska masaža i čemu služi?

Terapeutska masaža obuhvata različite tehnike kao što su duboka tkivna masaža, sportska masaža, švedska masaža i miofascijalno oslobađanje. Ove tehnike ciljaju različite slojeve mišića i fascije, sa ciljem ublažavanja bola, poboljšanja pokretljivosti i opuštanja tela. Terapeutska masaža može pomoći u smanjenju simptoma stresa, anksioznosti, glavobolja, bolova u leđima i zglobovima, kao i kod povreda sportista.

Kome je namenjena terapeutska masaža?

Terapeutska masaža je namenjena svima koji žele da poboljšaju svoje fizičko i mentalno stanje. Posebno je korisna za:

 • Osobe sa hroničnim bolovima.
 • Sportiste koji traže oporavak ili prevenciju povreda.
 • Ljude pod stresom koji žele da se opuste.
 • Osobe sa problemima u pokretljivosti ili napetosti mišića.

Benefiti terapeutske masaže

Redovno praktikovanje terapeutske masaže može doneti brojne benefite, uključujući:

 • Smanjenje napetosti i bolova u mišićima.
 • Poboljšanje cirkulacije krvi.
 • Povećanje fleksibilnosti i pokretljivosti.
 • Oslobađanje od stresa i anksioznosti.
 • Poboljšanje kvaliteta sna.

Rizici i mane terapeutske masaže

Iako terapeutska masaža ima mnoge prednosti, važno je biti svestan mogućih negativnih posledica, naročito ako se ne izvodi pravilno. Terapeutska masaža može imati rizike, posebno u slučajevima kada se izvodi od strane nestručnih lica.

Neprofesionalni tretman

Ako se terapeutska masaža izvodi od strane nestručnih lica, može doći do različitih komplikacija. Neadekvatna tehnika ili prekomerna primena sile može dovesti do povreda, uključujući:

 • Podlive i modrice: Prejaka masaža može prouzrokovati oštećenje kapilara i stvaranje podliva.
 • Upale mišića: Preterana stimulacija može izazvati upale i bolove u mišićima.
 • Pokretanje tromba: Kod osoba sa rizikom od tromboze, neadekvatna masaža može potencijalno pokrenuti tromb, što može dovesti do ozbiljnih medicinskih stanja kao što su plućna embolija.

Stanje pacijenta i rizici

Važno je da terapeut pre početka masaže ispita klijenta o njegovoj medicinskoj istoriji kako bi identifikovao potencijalne rizike. Osobe sa određenim stanjima, poput povišenog krvnog pritiska, treba da budu posebno oprezne, jer masaža može uticati na hemodinamiku tela.

Ekstremni slučajevi poput vrtoglavice, mučnine ili gubitka svesti su retki, ali mogući, naročito ako se masaža izvodi nepropisno ili bez adekvatnog razmatranja pacijentovog stanja.

Preporuke za sigurno izvođenje terapeutske masaže

Kako bi se smanjili rizici, važno je sledeće:

 • Profesionalizam terapeuta: Uvek birajte licencirane terapeute sa odgovarajućim kvalifikacijama i iskustvom.
 • Komunikacija: Obavezno obavestite terapeuta o svim zdravstvenim problemima i medicinskoj istoriji pre početka tretmana.
 • Prilagođavanje tehnike: Terapeut treba da prilagodi tehniku u skladu sa individualnim potrebama i stanjem klijenta.
terapeutska masaza 1

Koliko često se preporučuje terapeutska masaža?

Učestalost terapeutske masaže može varirati u zavisnosti od individualnih potreba, zdravstvenog stanja i ciljeva koje osoba želi postići. Evo nekoliko opštih smernica koje mogu pomoći pri odlučivanju koliko često treba zakazivati terapeutske masaže:

Za osobe sa hroničnim bolovima ili specifičnim zdravstvenim problemima

 • Hronični bolovi i povrede: Osobama koje pate od hroničnih bolova, povreda ili specifičnih zdravstvenih problema kao što su fibromialgija ili artritis, često se preporučuje masaža jednom nedeljno ili svake dve nedelje. Ova učestalost može pomoći u upravljanju bolom i poboljšanju mobilnosti.
 • Rehabilitacija nakon povrede: Za one koji se oporavljaju od povreda, masaža se može preporučiti nekoliko puta nedeljno, u kombinaciji sa drugim oblicima terapije kao što su fizioterapija.

Za sportiste

 • Pre i posle takmičenja: Sportistima koji se aktivno bave sportom može se preporučiti masaža pre i posle takmičenja ili intenzivnih treninga. Učestalost može biti jednom nedeljno ili češće, zavisno od intenziteta aktivnosti i individualnih potreba.
 • Prevencija povreda i održavanje forme: Redovna masaža jednom u dve nedelje može pomoći u prevenciji povreda i održavanju optimalne forme.

Za opuštanje i smanjenje stresa

 • Stres i opuštanje: Osobama koje koriste masažu kao sredstvo za opuštanje i smanjenje stresa može biti dovoljno da zakažu tretman jednom mesečno. Ova učestalost može pomoći u održavanju mentalnog i fizičkog zdravlja.
 • Poboljšanje kvaliteta sna i opšte dobrobiti: Redovna masaža, bilo jednom nedeljno ili jednom mesečno, može značajno poboljšati kvalitet sna i opštu dobrobit.

Individualne potrebe i prilagođavanje

Svaka osoba je jedinstvena, pa je važno da terapeutski plan bude prilagođen individualnim potrebama. Preporučuje se da se konsultujete sa kvalifikovanim terapeutom kako biste utvrdili optimalnu učestalost masaža za vaše specifične potrebe.

Učestalost terapeutske masaže zavisi od mnogih faktora, uključujući zdravstveno stanje, ciljeve tretmana i individualne potrebe. Osobe sa hroničnim bolovima ili specifičnim zdravstvenim problemima mogu imati koristi od češćih masaža, dok za opuštanje i smanjenje stresa može biti dovoljna masaža jednom mesečno. Konsultacija sa stručnim terapeutom pomoći će vam da odredite najbolji raspored masaža za vaše potrebe, osiguravajući maksimalne benefite za vaše zdravlje i dobrobit.

Terapeutska masaža može biti izuzetno korisna za opšte zdravlje i dobrobit, ali je važno pristupiti joj sa oprezom. Svaka masaža treba da bude prilagođena individualnim potrebama pacijenta, uzimajući u obzir sve potencijalne rizike. Profesionalni terapeut će uvek postaviti odgovarajuća pitanja i prilagoditi tehniku kako bi osigurao siguran i efikasan tretman.

Redovna komunikacija između terapeuta i klijenta, kao i izbor kvalifikovanog terapeuta, ključni su za maksimalne benefite terapeutske masaže uz minimalne rizike. U suprotnom, neprofesionalni tretman može dovesti do ozbiljnih posledica, uključujući podlive, upale mišića, pa čak i urgentna medicinska stanja kao što je tromboza. Stoga je od suštinskog značaja pristupiti terapeutskoj masaži s odgovornošću i obavezno se informisati pre nego što započnete bilo kakav tretman.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Specijalistička ordinacija za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju je pravo mesto za vas. Svojim pacijentima pružamo najmodernije metode lečenja i rehabilitacije pomoću najsavremenije opreme. Cilj nam je da pomognemo pacijentima da se što pre oporave i vrate normalnom načinu života.

SEO i oglašavanje Strix

 

Radno Vreme

Ponedeljak - Petak : 08:00 - 20:00
Subota : 09:00 - 14:00
Nedelja : Neradni dan
Pozovite nas