fbpx
Kako fizikalna terapija pomaže za bol u kolenu?

Kako fizikalna terapija pomaže za bol u kolenu?

Kako fizikalna terapija pomaže za bol u kolenu?

Bol u kolenu je uobičajen problem koji može značajno uticati na kvalitet života. Bez obzira na to da li je uzrok bola sportska povreda, artritis ili disfunkcija mišića, razumevanje terapijskih opcija ključno je za uspešan oporavak. Terapija za bol u kolenu uključuje različite pristupe, od fizičkih agenasa do manuelne terapije, u zavisnosti od specifičnog problema koji uzrokuje bol.

Bol u kolenu može biti rezultat različitih problema:

 • Strukturalni problemi: Povrede kao što su kidanje prednjeg ukrštenog ligamenta (ACL), kidanje kolateralnih ligamenata, rascep meniskusa, i hondromalacija patele (omekšavanje hrskavice ispod patele).
 • Funkcionalni problemi: Neskladano delovanje mišićnih grupa može dovesti do zapaljenskih reakcija u određenim strukturama kolena. Ovo se često manifestuje kao bol zbog preopterećenja ili disfunkcionalnih mehanizama poput skakačkog kolena.

Terapijski pristupi za bol u kolenu

Lečenje bola u kolenu zahteva prilagođeni pristup koji se bazira na specifičnom uzroku problema.

 • Fizikalni agensi:
  • Struje Indibe: Koriste se za smanjenje upale i bolova, poboljšavajući cirkulaciju i ubrzavajući regeneraciju tkiva. Struje Indibe deluju dubinski, što ih čini efikasnim za tretiranje različitih povreda kolena.
  • Ultrazvuk: Koristi zvučne talase za zagrevanje tkiva, što povećava cirkulaciju i smanjuje bol.
  • Laserska terapija: Fokusira se na smanjenje upale i ubrzavanje zaceljivanja kroz stimulaciju ćelijskog metabolizma.
 • Fizikalna terapija:
  • Mobilizacione tehnike: Manuelna terapija uključuje pokrete između zglobnih površina bez aktivacije mišića. Ove tehnike pomažu u poboljšanju pokretljivosti i smanjenju bolova.
  • Vežbe za jačanje: Fokusirane na jačanje mišića oko kolena kako bi se poboljšala stabilnost i smanjilo opterećenje na zglobu.
  • Istezanje: Pomaže u povećanju fleksibilnosti i smanjenju ukočenosti.
 • Kinezi terapija:
  • Rehabilitacija nakon povreda: Kidanje prednjeg ukrštenog ligamenta, kolateralnih ligamenata ili rascep meniskusa zahteva specifične rehabilitacione vežbe koje pomažu u obnavljanju snage i funkcije kolena.
  • Funkcionalne vežbe: Usmerene na korekciju neskladnog delovanja mišićnih grupa kako bi se smanjile zapaljenske reakcije i poboljšala ukupna funkcionalnost kolena.

Kidanje prednjeg ukrštenog ligamenta ACL

Prednji ukršteni ligament (ACL) je jedan od ključnih ligamenata u kolenu koji stabilizuje zglob i pomaže u kontroli kretanja. Kidanje ACL-a je ozbiljna povreda koja može značajno uticati na funkcionalnost kolena i kvalitet života. Ova povreda je posebno česta kod sportista, ali se može dogoditi i u svakodnevnim aktivnostima. Razumevanje uzroka, simptoma, i terapijskih pristupa je ključno za uspešan oporavak.

Uzroci kidanja ACL-a

Kidanje ACL-a obično se dešava usled naglih pokreta koji preopterećuju koleno, kao što su:

 • Nagla promena pravca: Brzi pokreti ili zaokreti mogu dovesti do prekomernog naprezanja na ligament.
 • Naglo usporavanje ili zaustavljanje: Ovi pokreti mogu izazvati destabilizaciju kolena.
 • Skakanje i doskakivanje: Nepravilno doskakivanje nakon skoka može dovesti do kidanja ligamenta.
 • Direktan udarac u koleno: Udarci tokom kontaktnog sporta mogu izazvati povredu.

Simptomi ACL

Simptomi kidanja ACL-a su obično momentalni i mogu uključivati:

 • Naglo pucanje ili klik: Mnogi ljudi prijavljuju da su čuli ili osetili zvuk pucanja u trenutku povrede.
 • Bol i oticanje: Bol se obično javlja odmah nakon povrede, praćena oticanjem kolena u roku od nekoliko sati.
 • Nestabilnost kolena: Koleno može osećati nestabilnost ili biti nesposobno da podrži težinu.
 • Ograničen raspon pokreta: Koleno može biti ukočeno i bolno pri savijanju ili ispravljanju.

Dijagnoza

Dijagnoza kidanja ACL-a obično uključuje:

 • Klinički pregled: Lekar će proceniti stabilnost kolena, proveriti oticanje i bol.
 • MRI (Magnetna rezonanca): Koristi se za potvrdu dijagnoze i procenu obima povrede.
 • RTG (Rendgen): Može se koristiti za isključivanje preloma kostiju.

Lečenje kidanja ACL-a

Lečenje kidanja ACL-a može biti konzervativno ili hirurško, zavisno od težine povrede i nivoa aktivnosti pacijenta.

 1. Konzervativno lečenje:
 • Odmaranje i led: Odmaranje kolena i primena leda mogu smanjiti oticanje i bol.
 • Nošenje ortoze: Korišćenje ortoza može pomoći u stabilizaciji kolena.
 • Fizikalna terapija: Fokusira se na jačanje mišića oko kolena, poboljšanje fleksibilnosti i vraćanje funkcionalnosti. Vežbe mogu uključivati istezanje, vežbe balansa i specifične pokrete za jačanje kvadricepsa i hamstringsa.
 1. Hirurško lečenje:
 • Rekonstrukcija ACL-a: Uključuje zamenu pokidanog ligamenta graftom, koji može biti autograft (koristi se tkivo pacijenta) ili alograft (koristi se donatorsko tkivo). Operacija se obično izvodi artroskopski, što omogućava manje invazivan pristup.
 • Rehabilitacija nakon operacije: Važan deo oporavka, uključujući specifične vežbe za vraćanje snage, fleksibilnosti i funkcionalnosti kolena. Rehabilitacija može trajati nekoliko meseci i zahteva posvećenost pacijenta.l
bol u kolenu 1

Rehabilitacija i oporavak ACL

Oporavak nakon kidanja ACL-a i operacije je dug proces koji uključuje postoperativni oporavak koji se sastoji od faze imobilizacije, kontrolisane vežbe za pokretljivost, i postepeno povećanje opterećenja na koleno. Zatim sledi faza jačanja mišića oko kolena, uključujući kvadriceps, hamstrings i mišiće kuka, nakon toga se pristupa funkcionalnom treningu koji uključuje specifične vežbe koje imitiraju aktivnosti iz svakodnevnog života ili sporta kako bi se povratila puna funkcionalnost i na kraju sledi prevencija povreda, gde se uče pravilne tehnike i kretanja kako bi se smanjio rizik od ponovne povrede.

Kidanje prednjeg ukrštenog ligamenta je ozbiljna povreda koja zahteva pažljivu dijagnozu i odgovarajući tretman. Ako se suočavate sa simptomima koji ukazuju na kidanje ACL-a, važno je da se što pre obratite stručnjaku za dijagnozu i plan lečenja kako biste povećali šanse za potpuni oporavak.

Skakačko koleno (Patelarni Tendinitis)

Skakačko koleno, poznato i kao patelarni tendinitis, je upala ili iritacija tetive patele, koja povezuje patelu (čauru kolena) sa tibijom (potkolenicom). Ova povreda je česta kod sportista koji izvode puno skokova, kao što su košarkaši, odbojkaši i fudbaleri, ali se može pojaviti i kod drugih osoba koje često koriste kolena u intenzivnim aktivnostima.

Glavni uzrok skakačkog kolena je prekomerno i ponavljajuće naprezanje tetive patele, što može biti izazvano čestim skakanjem i doskakivanjem, ove aktivnosti stvaraju veliki stres na tetivu patele, zatim brze promene pravca i nagli pokreti mogu dodatno opteretiti tetivu, isto tako loša tehnika skakanja i doskakivanja može povećati rizik od razvoja patelarnog tendinitisa, i kao još jedan uzrok  mogu da budu slabi kvadricepsi ili zategnuti mišići butina mogu povećati opterećenje na tetivi.

Simptomi skakačkog kolena obično uključuju:

 • Bol ispod patele: Bol se javlja na prednjoj strani kolena, tačno ispod čaure kolena, i može biti blag u početku, ali postaje intenzivniji s vremenom.
 • Osetljivost i upala: Tetiva može biti osetljiva na dodir, a koleno može biti otečeno.
 • Bol prilikom savijanja kolena: Aktivnosti kao što su čučnjevi, penjanje uz stepenice ili skakanje mogu pogoršati bol.
 • Ukočenost: Može se pojaviti ukočenost kolena, posebno nakon perioda neaktivnosti.

Lečenje skakačkog kolena može uključivati konzervativne metode, fizikalnu terapiju i, u težim slučajevima, hirurške zahvate.

Skakačko koleno je uobičajena povreda među sportistima, ali i među osobama koje su aktivne u svakodnevnim aktivnostima. Pravovremena dijagnoza i odgovarajuće lečenje mogu pomoći u smanjenju bola i povratku normalnim aktivnostima. Ako osećate bol ispod patele, važno je da se obratite stručnjacima iz Herodikus ordinacije kako biste dobili tačnu dijagnozu i odgovarajući plan lečenja.

Generalno, bol u kolenu je kompleksan problem koji zahteva sveobuhvatan pristup lečenju. Kombinacija fizikalnih agenasa, manuelne terapije, i specifičnih vežbi može značajno smanjiti bol i poboljšati funkcionalnost kolena. Pravilno dijagnostikovanje uzroka bola je ključni korak ka uspešnom oporavku. Ako se suočavate sa bolom u kolenu, važno je da potražite savet stručnjaka koji će vam pomoći da dobijete personalizovani plan lečenja i povratite svoje svakodnevne aktivnosti bez bola.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Specijalistička ordinacija za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju je pravo mesto za vas. Svojim pacijentima pružamo najmodernije metode lečenja i rehabilitacije pomoću najsavremenije opreme. Cilj nam je da pomognemo pacijentima da se što pre oporave i vrate normalnom načinu života.

SEO i oglašavanje Strix

 

Radno Vreme

Ponedeljak - Petak : 08:00 - 20:00
Subota : 09:00 - 14:00
Nedelja : Neradni dan
Pozovite nas