fbpx
Cervikalni sindrom

Cervikalni sindrom

U današnjem digitalnom dobu, sve veći broj ljudi provodi sate pred računarima, bilo zbog posla ili zabave. Međutim, ova dugotrajna izloženost može dovesti do brojnih problema, uključujući bolove u ramenima i rukama. Srećom, postoji revolucionarni pristup koji može pomoći u smanjenju ovih neugodnih simptoma – Kinesio traka.

cervikalni sindrom 1

Razumevanje problema

Dugotrajno sedenje za računarom može izazvati brojne probleme u mišićno-skeletnom sistemu, posebno u ramenima i rukama. Loša ergonomija, ponavljajući pokreti i nedostatak pauza mogu dovesti do mišićne napetosti, upale tetiva i bolova u ovim područjima. Ovi problemi ne samo da mogu biti izuzetno neprijatni, već mogu i uticati na produktivnost i kvalitet života. Najčešći sindrom koji se javlja kao posledica dugotrajnog sedenja i upotrebe računara jeste cervikalni sindrom.

Šta je cervikalni sindrom

Cervikalni sindrom, poznat i kao sindrom cervikalne kičme ili cervikalna disfunkcija, predstavlja skup simptoma koji su povezani sa problemima u vratnoj kičmi. Ova stanja mogu biti uzrokovana različitim faktorima, uključujući loše držanje tela, prekomernu upotrebu mišića vrata, povrede ili degenerativne promene u vratnoj kičmi.

Simptomi cervikalnog sindroma

Simptomi cervikalnog sindroma mogu varirati u zavisnosti od uzroka i težine stanja, ali neki od najčešćih simptoma uključuju:

 • Bol u vratu: Ovo je najčešći simptom cervikalnog sindroma. Bol može biti oštar, tup ili pulsirajući i može se osetiti u vratu, ramenima, gornjem delu leđa ili čak u rukama i prstima.
 • Ograničena pokretljivost: Osobe sa cervikalnim sindromom često mogu imati osećaj krutosti ili ograničenja pokreta u vratu, što može otežati okretanje glave ili podizanje ruku iznad glave.
 • Glavobolja: Bol u vratu može često izazvati glavobolju, posebno u predelu čela, slepoočnica ili potiljka.
 • Vrtoglavica i mučnina: Ovi simptomi mogu biti prisutni kod nekih osoba sa cervikalnim sindromom, posebno ako postoji kompresija nervnih struktura u vratnoj kičmi.
 • Osećaj trnaca ili utrnulosti: Osobe sa cervikalnim sindromom mogu doživeti osećaj trnaca ili utrnulosti u rukama, prstima ili čak u licu.

Dijagnoza i tretman

Dijagnoza cervikalnog sindroma obično se postavlja na osnovu medicinske anamneze, fizičkog pregleda i, u nekim slučajevima, dodatnih dijagnostičkih testova poput rendgenskih snimaka, MRI-a ili CT skeniranja.

Tretman cervikalnog sindroma može uključivati kombinaciju konzervativnih terapijskih metoda, kao što su:

 • Fizioterapija: Vežbe jačanja, istezanja i mobilizacije mogu pomoći u poboljšanju položaja vrata i smanjenju bola.
 • Medikamentozna terapija: Protivupalni lekovi, mišićni relaksanti ili analgetici mogu se koristiti za kontrolu bola i smanjenje upale.
 • Kinesio taping: Primena Kinesio trake može pružiti podršku mišićima vrata i leđa, smanjiti napetost mišića i poboljšati cirkulaciju krvi.
 • Ergonomske modifikacije: Pravilno podešavanje radnog mesta, ergonomska stolica i monitor mogu pomoći u održavanju pravilnog položaja tela tokom rada za računarom.
 • Masaža i Dry needling: Ove terapije mogu pomoći u opuštanju mišića vrata i poboljšanju cirkulacije krvi.

Kako kinesio traka može pomoći kod cervikalnog sindroma?

 • Podrška mišićima: Postavljanje Kinesio trake na odgovarajući način može pružiti podršku mišićima vrata koji su pod stresom ili su oslabljeni usled dugotrajnog sedenja ili nepravilnog držanja tela. Ova podrška može pomoći u održavanju pravilnog položaja vrata i smanjenju opterećenja na vratnoj kičmi.
 • Smanjenje napetosti: Elastična priroda Kinesio trake omogućava joj da se istegne i skupi sa pokretima tela, pružajući lagani pritisak koji može pomoći u smanjenju napetosti i grčeva u mišićima vrata. Ovo može biti posebno korisno za osobe koje pate od cervikalnog sindroma uzrokovanog mišićnim grčevima ili napetošću.
 • Poboljšana cirkulacija: Primena Kinesio trake može poboljšati cirkulaciju krvi i limfe u području vrata, što može pomoći u smanjenju upale i ubrzavanju procesa zarastanja oštećenih tkiva. Poboljšana cirkulacija takođe može pomoći u eliminaciji toksina iz tkiva, što može doprineti smanjenju bola i otoka.
 • Aktivacija mišića: Postavljanjem trake na određene tačke može se podstaknuti aktivacija određenih mišića vrata koji su možda oslabljeni ili neaktivni. Ovo može pomoći u održavanju pravilne biomehanike tela i smanjenju opterećenja na vratnoj kičmi tokom svakodnevnih aktivnosti.
 • Poboljšana posturalna svest: Kinesio traka može pomoći u poboljšanju posturalne svesti pacijenta, podsećajući ih na pravilan položaj tela i podržavajući ih u održavanju pravilnog držanja tokom dana. Ovo može biti od posebnog značaja za osobe koje pate od cervikalnog sindroma uzrokovanog lošim držanjem tela ili ergonomskim faktorima na radnom mestu.
cervikalni sindrom 2

Kako se primenuje Kinesio traka za cervikalni sindrom?

Primena Kinesio trake za cervikalni sindrom zahteva odgovarajuće poznavanje tehnike i anatomije vrata. Evo nekoliko koraka koji se obično koriste prilikom postavljanja trake:

 • Priprema kože: Pre postavljanja trake, koža treba biti čista i suva kako bi se osiguralo dobro prijanjanje. 
 • Izbor uzorka: Uzorak postavljanja trake treba pažljivo odabrati u skladu sa simptomima i potrebama pacijenta. Ovo može uključivati postavljanje trake duž mišića vrata ili preko specifičnih tačaka bola ili napetosti.
 • Pravilno postavljanje: Traka treba postaviti sa odgovarajućom napetošću i u odgovarajućem uzorku kako bi se postigao željeni terapijski efekat. Važno je osigurati da traka ne bude previše zategnuta, kako ne bi izazvala nelagodnost ili ograničila pokrete vrata.
 • Pravilno održavanje: Nakon postavljanja trake, važno je savetovati pacijenta o pravilnom održavanju kako bi se osiguralo da traka ostane na mestu i da ne izaziva iritaciju kože. Takođe je važno napomenuti koliko dugo traka treba da ostane na koži pre nego što se zameni.

Kinesio taping može biti korisna terapeutska opcija za pacijente koji pate od cervikalnog sindroma. Primena Kinesio trake može pružiti podršku mišićima vrata, smanjiti napetost i bol, poboljšati cirkulaciju krvi i limfe, aktivirati mišiće i poboljšati posturalnu svest. Međutim, važno je da primenu Kinesio trake obavlja kvalifikovani stručnjak sa iskustvom u ovoj terapijskoj tehnici kako bi se postigao najbolji mogući terapijski rezultat. Pacijenti koji razmatraju primenu Kinesio trake trebalo bi da se posavetuju sa svojim terapeutom kako bi dobili individualizovanu procenu i plan terapije.

Ukoliko vam je potrebna pomoć pri odabiru odgovarajućeg tretmana ili želite savet naših stručnjaka o prevenciji i očuvanju zdravlja, obratite nam se već danas! Pozovite nas ili  posetite našu ordinaciju u Ulici Svetozara Markovića 45 u Beogradu. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Specijalistička ordinacija za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju je pravo mesto za vas. Svojim pacijentima pružamo najmodernije metode lečenja i rehabilitacije pomoću najsavremenije opreme. Cilj nam je da pomognemo pacijentima da se što pre oporave i vrate normalnom načinu života.

SEO i oglašavanje Strix

 

Radno Vreme

Ponedeljak - Petak : 08:00 - 20:00
Subota : 09:00 - 14:00
Nedelja : Neradni dan
Pozovite nas