fbpx
Istezanje kičme

Istezanje kičme

Istezanje kičme

Moderni stil života ozbiljno utiče na držanje i kičmu, iz tog razloga je istezanje kičme, odnosno povećanje pokretljivosti kičmenog stuba od krucijalne važnosti kako bismo preventivno uticali na probleme koji mogu da nastanu.

U savremenom svetu, mnogi od nas provode veći deo dana sedeći – bilo da je to za radnim stolom, u automobilu ili kod kuće ispred televizora, sve to utiče na naš kičmeni stub, uzrokujući različite probleme kao što su diskus hernija, prignječeni disk, povećani spazam i atrofija posturalne muskulature. Zbog ovih razloga, istezanje kičme postaje ključna komponenta za očuvanje zdravlja i sprečavanje bolnih stanja.

istezanje kicme 1

Zašto je važno istezanje kičme?

Kičmeni stub je centralni deo našeg skeletnog sistema i podrška čitavom telu. On je sastavljen od pršljenova, diskova, ligamenata i mišića koji svi zajedno omogućavaju pokretljivost i fleksibilnost. Kada dugo sedimo ili stojimo u nepravilnom položaju, dolazi do napetosti i ukočenosti u ovom delu tela, što može dovesti do ozbiljnijih problema kao što su diskus hernija ili prignječeni disk. Iz tog razloga redovno istezanje kičme je bitno iz preventivnih razloga.

Redovno istezanje kičme može pomoći u:

 • Povećanju fleksibilnosti i pokretljivosti – Istezanje kičme pomaže u održavanju i poboljšanju fleksibilnosti. Ovo može olakšati svakodnevne aktivnosti i smanjiti rizik od povreda.
 • Smanjenju bolova i napetosti – Istezanje pomaže u smanjenju napetosti mišića i ligamenata oko kičmenog stuba, čime se smanjuju bolovi u leđima i vratu.
 • Poboljšanju držanja tela – Redovno istezanje i jačanje mišića posturalne muskulature može pomoći u održavanju pravilnog držanja, što je ključno za prevenciju bolova i nelagodnosti.
 • Prevenciji degenerativnih promena – Istezanje može pomoći u očuvanju zdravlja diskova između pršljenova, čime se smanjuje rizik od degenerativnih promena kao što su hernijacija i prignječeni disk.

Šta je diskus hernija?

Diskus hernija je ozbiljan medicinski problem koji može značajno uticati na kvalitet života pojedinca. Diskus hernija nastaje kada se unutrašnji deo intervertebralnog diska, poznat kao nucleus pulposus, probije kroz oštećeni spoljašnji sloj diska, nazvan annulus fibrosus. Ova izbočina može vršiti pritisak na kičmene nerve, izazivajući bol, utrnulost i slabost u delovima tela koje ti nervi opslužuju.

Zbog modernog stila života koji uključuje dugo sedenje, nepravilno držanje i nedostatak fizičke aktivnosti, kičmeni stub trpi, što povećava rizik od pojave diskus hernije. Ova stanja često vode do pojave prignječenih diskova, hernijacije i povećanog spazma mišića. Diskus hernija se najčešće javlja u lumbalnom delu kičme, ali može se pojaviti i u cervikalnom i torakalnom delu.

Simptomi diskus hernije variraju u zavisnosti od lokacije i ozbiljnosti stanja. Najčešći simptomi uključuju bol u leđima ili vratu, bol koji se širi u ruke ili noge, utrnulost ili trnce, te slabost u mišićima. Ovi simptomi mogu značajno ograničiti svakodnevne aktivnosti i smanjiti kvalitet života.

Prevencija i tretman diskus hernije često uključuju vežbe istezanja kičmenog stuba. Istezanje kičme može pomoći u smanjenju pritiska na nerve, povećanju pokretljivosti i smanjenju bolova. Redovno istezanje i jačanje mišića koji podržavaju kičmeni stub, poznatih kao posturalna muskulatura, može sprečiti dalju degeneraciju diska i smanjiti rizik od ponovnog pojavljivanja problema.

istezanje kicme 2

Vežbe za istezanje kičme

Važno je napomenuti da se, pored vežbi za istezanje kičme, savetuje i pridržavanje pravilne posture tokom svakodnevnih aktivnosti. Održavanje pravilnog držanja tela može smanjiti opterećenje na kičmeni stub i pomoći u prevenciji diskus hernije. Takođe, redovna fizička aktivnost i pažljivo podizanje tereta sa savijenim kolenima umesto savijanja leđa mogu doprineti očuvanju zdravlja kičmenog stuba.

Da biste postigli maksimalne koristi od istezanja kičme, važno je pravilno izvoditi vežbe. Evo nekoliko saveta i vežbi koje vam mogu pomoći:

 1. Mačka-krava (Cat-Cow)

Ova vežba pomaže u poboljšanju fleksibilnosti i smanjenju napetosti duž čitavog kičmenog stuba.

 • Stanite na sve četiri, sa rukama direktno ispod ramena i kolenima ispod kukova.
 • Na udisaju, spustite stomak ka podu i podignite glavu i repni deo ka plafonu (krava).
 • Na izdisaju, zaoblite leđa i spustite glavu ka grudima (mačka).
 • Ponovite vežbu 10-15 puta.

 1. Istezanje u sedećem položaju (Seated Forward Bend)

Ova vežba pomaže u istezanju donjeg dela leđa i zadnje lože.

 • Sedite na pod sa nogama ispruženim ispred sebe.
 • Na udisaju, produžite kičmu i podignite ruke iznad glave.
 • Na izdisaju, nagnite se napred ka stopalima, držeći leđa ravna koliko je to moguće.
 • Zadržite položaj 30 sekundi do 1 minut.

 1. Torzija kičme (Spinal Twist)

Ova vežba pomaže u poboljšanju rotacione pokretljivosti kičmenog stuba.

 • Sjedite na pod sa ispruženim nogama.
 • Savijte desno koleno i stavite desnu nogu preko leve noge.
 • Levu ruku stavite na desno koleno, a desnu ruku iza sebe.
 • Okrenite se desno koliko možete, zadržavajući kičmu ravno.
 • Zadržite položaj 30 sekundi, zatim promenite stranu.

 1. Most (Bridge)

Ova vežba jača posturalne mišiće i pomaže u održavanju pravilnog držanja.

 • Lezite na leđa sa savijenim kolenima i stopalima ravno na podu.
 • Ruke su položene pored tela.
 • Podignite kukove ka plafonu, zadržavajući ramena na podu.
 • Zadržite položaj 10-15 sekundi, zatim se polako spustite.

Lečenje diskus hernije

Lečenje diskus hernije može uključivati fizikalnu terapiju, kinezi terapiju, medikamentnu terapiju za ublažavanje bolova, a u težim slučajevima i hirurške intervencije. Međutim, ključ je u prevenciji – redovno istezanje kičmenog stuba i jačanje posturalnih mišića mogu značajno smanjiti rizik od ovog bolnog stanja i omogućiti vam da živite bez bolova i ograničenja.

Jedan od najučinkovitijih načina za upravljanje simptomima i poboljšanje kvaliteta života kod osoba sa diskus hernijom je fizikalna terapija. Tu pre svega mislimo na elektroterapiju koja uključuje korišćenje električne stimulacije kako bi se smanjio bol i upala. TENS (transkutana električna nervna stimulacija) i ultrazvuk su dva najčešće korišćena oblika elektroterapije u tretmanu diskus hernije.

Kombinacija vežbi istezanja, jačanja, manualne terapije, elektroterapije i edukacije može značajno smanjiti bol, poboljšati pokretljivost i funkcionalnost, te pomoći pacijentima da se vrate svojim svakodnevnim aktivnostima. Jedna od učinkovitijih tehnika koje pomažu u olakšavanju bolova jeste dekompresija kičme, odnosno trakcija kičmenog stuba.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Specijalistička ordinacija za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju je pravo mesto za vas. Svojim pacijentima pružamo najmodernije metode lečenja i rehabilitacije pomoću najsavremenije opreme. Cilj nam je da pomognemo pacijentima da se što pre oporave i vrate normalnom načinu života.

SEO i oglašavanje Strix

 

Radno Vreme

Ponedeljak - Petak : 08:00 - 20:00
Subota : 09:00 - 14:00
Nedelja : Neradni dan
Pozovite nas