fbpx
Rad za računarom i problemi sa kičmom koje izaziva

Rad za računarom i problemi sa kičmom koje izaziva

Rad za računarom i problemi sa kičmom koje izaziva

Studija Istraživanja zdravlja stanovništva za 2019. godinu u Srbiji otkriva da su, nakon povišenog krvnog pritiska, problemi sa kičmom drugi najčešći zdravstveni problem među starijim građanima Srbije. Ova studija je bila bazirana na rezultatima istraživanja stanovništva koje je sproveo Republički zavod za statistiku u saradnji sa institutom “Batut” i Ministarstvom zdravlja. Utvrđeno je takođe i da trećina dece u Srbiji ima krivu kičmu. Ranije su se problemi sa kičmom javljali uglavnom kod profesionalaca koji su radili na računarima, međutim, tokom i nakon epidemije korona virusa, sve je više ovakvih problema i kod mladih. Mladi sve više vremena provode sedeći ispred računara, tableta ili koristeći mobilne telefone u nepravilnom položaju tela. U ovom tekstu ćemo se najviše fokusirati na najčešće uzroke nastanka problema sa kičmom, kao i prevencijom istog.

Zašto od rada za računarom mogu nastati problemi sa kičmom?

Sedenje za računarom može dovesti do brojnih problema sa kičmom, uključujući bolove u leđima, vratu i ramenima, kao i loše držanje tela. Evo nekoliko glavnih razloga zašto se to događa:

  • Sedelački način života: Većina vremena provedenog za računarom provodi se u sedećem položaju, što može dovesti do slabljenja mišića leđa i trupa.
  • Loše držanje: Mnogi ljudi koji rade za računarom imaju tendenciju da se sklone u nepravilan položaj tela, kao što su savijanje prema napred ili prema stranama, što može izazvati napetost i bol.
  • Pritisak na kičmu: Dugotrajno sedenje može izazvati pritisak na kičmu i diskove između njenih segmenata, što može dovesti do degenerativnih promena i bolova.
  • Manjak fizičke aktivnosti: Sedenje za računarom obično znači manjak fizičke aktivnosti, što može dovesti do slabljenja mišića i pogoršati probleme sa kičmom.

 

Dugotrajno sedenje i lošeg držanje tela najčešće dovode do bolova u donjem delu leđa, uzrokovane slabljenjem mišića i pritiskom na kičmu. Ovo najčešće dovodi do degenerativnih promena, postepenog krivljenja kičme, smanjenja fleksibilnosti i pokretljivosti, ali i do povećanog rizika od povreda. 

Kada trebate biti zabrinuti?

Većina nas tokom života oseti određene bolove i probleme s kičmom. U većini slučajeva taj problem nije ozbiljan i relativno brzo nestaje (najčešće u roku do mesec dana od početka). Lekari i fizioterapeuti preporučuju javljanje lekaru ukoliko osetite senzorne i mišićne promene (gubitak snage, peckanje u udovima), nagli gubitak težine, bol u grudima ili imate povišenu temperaturu. Iako ovi simptomi ne moraju direktno ukazivati na problem sa kičmom, definitivno je poželjna konsultacija sa lekarom. 

Posle 50. godine života počinju da se javljaju degenerativni procesi u kičmi koji se obično dijagnostikuju putem magnetne rezonance. Magnetna rezonanca ipak nije najbolje rešenje u definisanju problema i poželjno je, u dogovoru sa lekarom, odraditi rendgen. Rendgen je ipak krajnje sredstvo (jer rendgenski zraci nisu bezopasni) koje se koristi samo kada postoje ozbiljne indikacije određenih degenerativnih procesa. 

Prevencija i rešenja problema sa kičmom

Kako bi se prevenirali potencijalni problemi sa kičmom zbog dugotrajnog rada za računarom, potrebno je poslušati nekoliko saveta stručnjaka:

  • Ergonomski radni prostor: Postavite svoj radni prostor tako da podržava pravilno držanje tela. To uključuje pravilno podešavanje stolice, monitora i tastature kako bi se smanjio pritisak na kičmu. Neusklađena visina stolice sa radnim stolom takođe dovodi do razvoja problema sa kičmom. Zato je vrlo bitno uskladiti visinu stolice i fiskirati leđni naslon kako bi kičma konstantno bila ravna.
  • Redovne pauze: Uzmite kratke pauze svakih 30-60 minuta kako biste ustali, protegnuli se i promenili položaj tela. Ovo će pomoći u smanjenu napetosti i poboljšanju cirkulacije. 
  • Vežbanje i istezanje: Redovno vežbanje i istezanje mogu ojačati mišiće leđa i trupa, što može pomoći u prevenciji problema sa kičmom. Pokušajte uključiti vežbe jačanja i istezanja u svoju svakodnevnu rutinu.
  • Pravilno držanje: Budite svesni svog držanja tela dok radite za računarom. Pokušajte održavati ravnotežu između ramena i zdjelice, držeći kičmu u prirodnom položaju.
  • Kvalitetan nameštaj: Investirajte u ergonomski dizajniran nameštaj, kao što su stolice sa podrškom za donji deo leđa ili stolovi koji se mogu podešavati po visini. Ovo može pružiti dodatnu podršku kičmi tokom dugotrajnog sedenja.
  • Redovni pregledi: Ako već imate probleme sa kičmom, redovni pregledi kod lekara ili fizioterapeuta mogu pomoći u praćenju stanja i pružiti savete o tome kako ih kontrolisati.

Zaključak

Rad za računarom može imati ozbiljne posledice po zdravlje naše kičme, ali postoje koraci koje možemo preduzeti kako bismo smanjili rizik od problema. Pravilno ergonomsko postavljanje radnog prostora, redovne pauze, vežbanje i pravilno držanje tela ključni su za očuvanje zdravlja kičme tokom dugotrajnog sedenja za računarom. Investiranje u kvalitetan nameštaj i redovne preglede takođe mogu biti od velike pomoći u prevenciji i lečenju problema sa kičmom. Važno je da budemo svesni svojih navika i da preduzmemo korake kako bismo zaštitili zdravlje kičme dok radimo za računarom. Uz to, važno je takođe obratiti pažnju na pravilnu ishranu i hidrataciju, jer ovi faktori takođe mogu imati uticaj na zdravlje kičme i opšte dobrostanje. Redovno praktikovanje tehnika opuštanja i istezanja može dodatno pomoći u smanjenju napetosti i bolova u kičmi tokom dugih perioda rada za računarom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Specijalistička ordinacija za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju je pravo mesto za vas. Svojim pacijentima pružamo najmodernije metode lečenja i rehabilitacije pomoću najsavremenije opreme. Cilj nam je da pomognemo pacijentima da se što pre oporave i vrate normalnom načinu života.

SEO i oglašavanje Strix

 

Radno Vreme

Ponedeljak - Petak : 08:00 - 20:00
Subota : 09:00 - 14:00
Nedelja : Neradni dan
Pozovite nas