fbpx
Išijas – lečenje i simptomi

Išijas – lečenje i simptomi

Išijas – lečenje i simptomi

Šta je išijas (išijalgija)?

Išijalgija je medicinski termin koji se koristi za opisivanje bolova koji se protežu duž nerva išijadikusnog živca. Lečenje išijasa uključuje kombinaciju različitih pristupa, u zavisnosti od uzroka i težine simptoma. Ovaj problem obično nastaje kao posledica kompresije, iritacije ili oštećenja išijadikusnog nerva ili njegovih korena u lumbalnom delu kičme. Nerv išijadikus je najduži nerv u ljudskom telu koji se proteže od donjeg dela leđa duž zadnje strane obe noge.
Išijalgija može biti uzrokovana različitim faktorima, uključujući hernirani disk, degenerativne promene kičme, spinalnu stenozu ili sindrom piriformis mišića.

Uzroci nastanka išijasa

Diskus hernija predstavlja najčešći uzrok išijasa, pri čemu se unutrašnjost diska između pršljenova deformiše i pritiska okolne nervne strukture. Pored toga, i drugi faktori mogu doprineti pojavi išijasa. Spinalna stenoza, suženje kičmenog kanala koje može pritisnuti nervne korene, grčevi mišića u donjem delu leđa i spondilolisteza, stanje u kojem se jedan pršljen pomiče napred preko drugog, takođe mogu izazvati simptome išijasa.

Rizik od išijasa može biti povezan sa nekoliko faktora. Starost je jedan od glavnih faktora, jer se sa starenjem kičma može podvrgnuti degenerativnim promenama koje olakšavaju nastanak išijasa. Gojaznost stavlja dodatan pritisak na kičmu, povećavajući verovatnoću pojave diskus hernije. Osobe koje vode sedentaran način života, obavljaju poslove koji podrazumevaju podizanje teških tereta ili dugotrajno sedenje, kao i osobe koje boluju od dijabetesa, imaju povećan rizik od razvoja išijasa.

Simptomi išijasa

Simptomi išijalgije mogu varirati, ali obično uključuju bol koji se proteže duž putanje išijadikusnog živca, peckanje, trnjenje, slabost mišića ili osećaj utrnulosti u donjem delu leđa, zadnjici, nozi ili stopalu. Ovi simptomi mogu biti blagi ili izraženi, a mogu se pogoršati pokretima kao što su savijanje, sedenje ili stajanje duže vreme.

Išijas – lečenje

Postoji više uobičajenih metoda lečenja išijasa:

 • Odmor i izbegavanje aktivnosti koje pogoršavaju simptome

 Odmor može pomoći u smanjenju upale i olakšavanju bola. Izbegavanje aktivnosti koje pogoršavaju simptome takođe može biti korisno.

 • Fizioterapija

Fizioterapija može pomoći u jačanju mišića, poboljšanju pokretljivosti i smanjenju pritiska na išijadikusni živac. Fizioterapeut može preporučiti određene vežbe i tehnike istezanja.

 • Lekovi

 Lekovi poput nesteroidnih antiinflamatornih lekova (npr. ibuprofen, diklofenak) mogu pomoći u smanjenju bola i upale. U nekim slučajevima, lekar može preporučiti i jake analgetike ili kortikosteroide kako bi se smanjio bol i upala.

 • Injekcije

 U nekim slučajevima, lekar može preporučiti injekciju kortikosteroida direktno u područje oko išijadikusnog živca radi smanjenja upale i bola.

 • Akupunktura

 Akupunktura je alternativna terapija koja može pomoći u smanjenju bola kod išijasa kod nekih ljudi.

 • Hirurški zahvat

 U težim slučajevima išijasa koji ne reaguju na druge metode lečenja, hirurški zahvat može biti neophodan kako bi se smanjio pritisak na išijadikusni živac, kao što je uklanjanje herniranih diskova ili širenje prostora oko živca.

 

Herodikus tim je specijalizovan za procenu celokupnog zdravstvenog stanja pacijenta. Važno je znati da svi pacijenti u Herodikusu dobijaju dobijaju besplatan pregled fizijatra. Požurite! Zakažite svoj termin već danas ili pozovite stručnjake da dobijete savet.

Išijas – lečenje u trudnoći

Lečenje išijasa tokom trudnoće može biti izazovno zbog ograničenja u korišćenju određenih lekova i terapija koje se mogu primeniti. Evo nekoliko metoda koje se često preporučuju za ublažavanje simptoma išijasa tokom trudnoće:

 • Odmor i promena položaja

Pauze tokom dana i promena položaja često mogu pomoći u smanjenju pritiska na išijadikusni živac. Ležanje na boku sa jastukom između kolena ili sedenje na velikoj pilates lopti može pomoći u održavanju udobnosti i smanjenju bola.

 • Fizioterapija

Fizioterapeut može preporučiti specifične vežbe istezanja i jačanja koje su sigurne za trudnice. Ove vežbe mogu pomoći u održavanju pokretljivosti i jačanju mišića, smanjujući pritisak na išijadikusni živac.

 • Toplota i hladnoća

Korišćenje toplih ili hladnih obloga može pružiti privremeno olakšanje od bola. Toplota može opustiti mišiće i smanjiti napetost, dok hladnoća može smanjiti otok i upalu.

 • Masaža

Blaga masaža od strane stručnjaka može pomoći u opuštanju mišića i smanjenju bola. Važno je da se masaža vrši od strane osobe koja je upućena u rad sa trudnicama kako bi se izbegli potencijalni rizici.

 • Akupunktura

Akupunktura je alternativna terapija koja može pomoći u smanjenju bola kod nekih trudnica. Važno je da se akupunktura vrši od strane iskusnog praktičara koji je upoznat sa radom sa trudnicama.

 • Nošenje podrške

Nošenje podrške, poput trudničkog pojasa, može pomoći u pravilnom raspoređivanju težine i smanjenju pritiska na išijadikusni živac.

 • Konsultacija sa lekarom

Ako se simptomi išijasa tokom trudnoće pogoršaju ili postanu nepodnošljivi, važno je konsultovati se sa lekarom. Oni mogu preporučiti odgovarajuće lekove ili terapije koje su sigurne za upotrebu tokom trudnoće.

Išijas – lečenje putem vežbi

Vežbe za išijas treba da budu usmerene na jačanje mišića, poboljšanje fleksibilnosti i smanjenje pritiska na išijasti živac. Evo nekoliko efikasnih vežbi koje se obično preporučuju:

Vežbe istezanja

 • Istezanje piriformis mišića: Lezite na leđa, savijte kolena i prekrstite desnu nogu preko leve tako da desni gležanj leži na levoj butini. Zatim povucite levu nogu ka grudima dok istovremeno pritiskate desnu koleno prema podu. Osetićete istezanje u zadnjici i spoljašnjem delu desnog kuka. Držite položaj 15-30 sekundi, a zatim promenite strane.
 • Istezanje leđa: Kleknite na pod, spustite se na laktove i pritisnite kukove unazad dok istovremeno istežete ruke ispred sebe. Osetićete istezanje u donjem delu leđa. Držite položaj 15-30 sekundi.

 

Vežbe jačanja mišića

 • Most: Lezite na leđa sa savijenim kolenima i stopalima na podu. Podignite kukove prema gore tako da formirate ravnu liniju od ramena do kolena. Držite položaj nekoliko sekundi, a zatim se spustite nazad na pod.
 • Pokret laganog povlačenja oba kolena: Lezite na leđa sa savijenim kolenima i stopalima na podu. Polako povucite jedno koleno ka grudima, zatim vratite u početni položaj i ponovite sa drugom nogom.Vežbe za poboljšanje pokretljivosti

 

Vežbe za poboljšanje pokretljivosti

 • Rotacija kukova: Lezite na leđa sa savijenim kolenima i stopalima na podu. Polako spustite kolena na jednu stranu, držeći ramena na podu. Osetićete istezanje u donjem delu leđa i kukova. Vratite se u početni položaj i ponovite na drugu stranu.
 • Polučučanj: Stanite uspravno sa stopalima postavljenim u širini kukova. Polako savijte kolena i spustite kukove prema podu kao da sedite na imaginarnu stolicu. Držite se za ravnotežu uz pomoć stolice ili zida ako je potrebno.

 

Pre započinjanja bilo kakvog programa vežbi za išijas, potrebno je konsultovati se sa ekspertima na ovom polju. U Herodikusu vas čekaju eksperti u fizijatriji, a ukoliko se kod nas odlučite za terapije, vaš inicijalni pregled je besplatan!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Specijalistička ordinacija za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju je pravo mesto za vas. Svojim pacijentima pružamo najmodernije metode lečenja i rehabilitacije pomoću najsavremenije opreme. Cilj nam je da pomognemo pacijentima da se što pre oporave i vrate normalnom načinu života.

SEO i oglašavanje Strix

 

Radno Vreme

Ponedeljak - Petak : 08:00 - 20:00
Subota : 09:00 - 14:00
Nedelja : Neradni dan
Pozovite nas