fbpx
Kako da izlečite diskus herniju bez operacije?

Kako da izlečite diskus herniju bez operacije?

Kako da izlečite diskus herniju bez operacije?

Lečenje diskus hernije bez operacije prva je želja svih koji su iskusili neprijatne tegobe ovog oštećenja kičmenog stuba. Da li vam je poznat mučni pritisak uz bolove u leđima, vratu, grudima ili glavi? Jeste li do sada osetili utrnulost ili jak šetajući bol niz nogu ili ruku koji remeti vaš svakodnevni život, ograničava vas u kretanju i otežava spavanje i normalno funkcionisanje? Ukoliko je odgovor potvrdan, želimo da vas ohrabrimo činjenicom da je danas mnoge oblike diskus hernije moguće izlečiti bez podvrgavanja hirurškoj intervenciji. Postoje različite neinvazivne metode koje pomažu u uklanjanju simptoma ovakvog stanja kičme, a neke od njih su inovacije u lečenju koje možete isprobati u specijalističkoj ordinaciji za fizikalnu terapiju u Beogradu Herodikus

Pre nego što navedemo sve te metode lečenja diskus hernije, hajde da prvo pojasnimo o kakvoj je bolesti reč i zašto je ona jedan od najčešćih uzroka bolova u vratu, leđima i nogama.

Diskus hernija i šta joj doprinosi

Kičma se sastoji od niza pršljenova koji se protežu od lobanje do trtice, a između pršljenova nalaze se diskovi. To su okrugli želatonizni jastučići između kostiju u vratnom, leđnom, slabinskom, krstnom i trtičnom delu kičme koji omogućavaju njeno savijanje i kretanje. Uloga im je da spreče trenje među pršljenovima prilikom pokreta. Kada se desi da neki od tih diskova, koji je bio elastična veza između pršljenova, pretrpi oštećenje, nastaje diskus hernija koja predstavlja vrstu deformacije kičmenog stuba. 

Simptomi zavise od toga na kom se delu kičme nalazi oštećeni disk, a zajedničko za sve neprijatnosti uzrokovane ovim problemom jeste da se tokom kretanja pogoršavaju, a izbegavanjem jačih aktivnosti smiruju. 

Statistika govori da od diskus hernije najčešće obole pacijenti starosti od 30 do 60 godina, ali se u poslednje vreme donja granica starosti pacijenata snižava, pa je među onima koji dobiju dijagnozu diskus hernije sve više tinejdžera, sportista i osoba u srednjim godinama. Šansa da dobijete ovaj zdravstveni problem je veća ako imate slabe mišiće, ako ste skloni nepravilnom držanju tela ili dugom sedenju za radnim stolom ili volanom. Prvi lekarski savet koji najčešće stiže uz uspostavljanje dijagnoze jeste suzdržavanje od aktivnosti u periodu od nekoliko dana do nekoliko što bi trebalo da umanji zapaljenje kičmenog nerva. Hoće li to, uz terapiju lekovima, biti dovoljno da nelagodnosti nestanu zavisi od konkretnog slučaja, a nije redak ni predlog da se pacijentu savetuje hirurška intervencija. 

Dobra vest je da postoji sve više neinvazivnih metoda za lečenje diskus hernije koje možete isprobati pre nego što, kao poslednju opciju, odaberete odlazak u hiruršku salu.

Lečenje diskus hernije bez operacije

Postoje mnoge metode koje mogu pomoći u lečenju diskus hernije. Neke neće otkloniti uzrok nastanka problema jer ne deluju na povređeni diskus, ali vam mogu olakšati ili potpuno umiriti simptome i tako vam pomoći da povratite kvalitet svog života kakav ste imali pre oštećenja diskusa.

Fizikalna terapija

Fizikalna terapija je u lečenju diskus hernije često jedna od prvih preporuka lekara. Naravno, vrsta tretmana i način izvođenja prilagođava se pacijentu u zavisnosti od njegovog konkretnog slučaja. Može uključivati karličnu trakciju, masažu, ultrazvučnu terapiju, električnu stimulaciju mišića, vežbe istezanja… Pri izboru najboljeg tretmana treba da vam pomognu iskusni stručnjaci posle detaljnog pregleda. Predlažemo da takav pregled i savete zatražite u specijaličkoj ordinaciji za fizikalnu terapiju Herodikus. Ne samo da ćete na taj nači obezbediti saradnju sa najboljim timom u ovoj oblasti medicine, već ćete, osim vremena, uštedeti i novac jer je pregled fizijatra u ovoj ordinaciji besplatan.

Dekompresija kičme

Dekompresiona terapija kičme predstavlja istezanje određenih delova kičmenog stuba. Ovaj inovativni tretman obavlja se pomoću vakuuma koji poboljšava cirkulaciju oko diskusa i tako leči upalne procese. Njegova najveća prednost je što ciljano deluje na uzrok problema, pa pacijenti ubrzo dožive olakšanje. Tretman nežno isteže kičmu, čime se smanjuje pritisak na diskove i zglobove, a to onda omogućava prirodni proces izlečenja. Važno je naglasiti da je tretman bezbolan i komforan, a dosadašnja klinička ispitivanja pokazala su da tegobe nestaju kod čak 70% do 85% pacijenata, što predstavlja veoma visok nivo efikasnosti terapije.

Herodikus svojim pacijentima nudi i ovu revolucionarnu metodu, a dekompresija kičme je, osim u lečenju diskus hernije, uspešna i u lečenju različitih povreda kičme, spondiloze, smanjene pokretljivosti kičmenog stuba, glavobolja, iskrivljene kičme kod dece, sportskih povreda i mnogo drugih stanja.

Super induktivni sistem

Pulsna elektromagnetna terapija super induktivnim sistemom prva je pomoć za lečenje i hroničnih, i akutnih stanja, a diskus hernija jedna je od njih. Terapija se sprovodi super induktivnim magnetom preko odeće, bez kontakta sa kožom pacijenta, tako što se aplikator usmerava na određeno područje da bi se tretiralo bolno mesto. Intenzitet stimulacije magnetnim poljem prilagođava se subjektivnom osećaju pacijenta, što omogućava udobnost tokom tretmana. Pacijent ne oseća nelagodnost, niti bol, već doživljava kontrakcije i opuštanje mišića, ponekad uz osećaj blagog peckanja. I ova terapija, koja je pokazala izvanredne rezultate u lečenju neuromišićnih i zglobno-skeletnih poremećaja, dostupna je pacijentima Herodikusa.

Indiba terapija

INDIBA terapija, neinvazivna metoda specijalnim aparatom koja stimuliše prirodne mehanizme zarastanja i oporavka tkiva, često se koristi kao deo fizikalne terapije i rehabilitacije kod različitih stanja i povreda, uključujući diskus herniju.

INDIBA terapija se fokusira na poboljšanje cirkulacije, smanjenje upale i stimulaciju regeneracije tkiva, a ovi efekti kod diskus hernije mogu pomoći u smanjenju bola, poboljšanju mobilnosti i ubrzanju procesa ozdravljenja. To je metoda široke primene koja eliminiše bol, ubrzava oporavak, ulepšava i podmlađuje.

Prednost ove terapije je što se može kombinovati sa drugim metodama lečenja koje bi dale najbolje rezultate u lečenju. Indiba terapija je jedna od osnovnih usluga koje pruža beogradska specijalistička ordinacija za fizikalnu terapiju Herodikus.

Kineziterapija

Kineziterapija je takođe pokazala delotvornom u lečenju diskus hernije. Ona, kao osnovno sredstvo koristi pokret. Rezultat su poboljšana koordinacija pokreta i razvijanje novih neuralnih mreža u centru za koordinaciju pokreta. U Herodikusu možete dobiti najbolje efekte ove terapije kroz individualan rad sa terapeutom. Lagana istezanja napetih mišića dovode do bolje prokrvljenosti bolne regije, elastičnosti i opuštenosti mišića.

Alternativna medicina

Ako vas muči diskus hernija, a želite da umanjite upotrebu lekova protiv bolova, možete isprobati neke metode alternativne medicine:

 • Kiropraktika – nameštanjem kičme može doći do privremenog smanjenja boli  
 • Akupunktura – ovaj način lečenja ublažava bolove u vratu i leđima
 • Ručna masaža – ova  terapija može da obezbedi kratkotrajno olakšanje pacijentima sa bolom u donjem delu leđa
 • Joga – vežbe joge uz vežbe disanja pomažu u borbi protiv bola u leđima

 

Iako su ovo sve priznate metode lečenja koje pacijentima pomažu, stručnjaci naglašavaju da one ne koriguju osnovni, mehanički uzrok koji dovodi do diskus hernije, već samo privremeno ublažavaju i smanjuju simptome. Kako lekari objašnjavaju, ove metode deluju na posledicu, a ne uzrok problema, pa ponekad ni rezultati nisu dugotrajni. 

Kako sami sebi da pomognete ako bolujete od diskus hernije?

Kada imamo zdravstveni problem, često se oslanjamo isključivo na lekove i terapije, a zaboravljamo da promenom loših i uvođenjem dobrih navika sami možemo umnogome doprineti svom zdravlju. Ako imate diskus herniju, preporučene su vam:  

 • Šetnje

Kratke i česte lagane šetnje pomažu vašem telu da se postepeno navikava na pokrete, koriguje držanje tela i menja loš način hoda

 • Vežbe istezanja

Kada završite sa prvom fazom oporavka, možete započeti vežbe za istezanje leđnih mišića u laganom ritmu i pravilnom položaju. Međutim, savetujemo da ovo ne činite bez prethodne konsultacije sa lekarom koji vam može pomoći da odredite odgovarajući broj serija i ponavljanja u zavisnosti od vaše starosti, fizičke spremnosti i stepena oštećenja kičmenog stuba. Stručnjaci u Herodikusu su vam na raspolaganju i za savetovanje telefonom

 • Vežbe za jačanje mišićne snage

Lečenju diskus hernije veoma bi doprinelo ako biste povećali snagu svojih mišića. Ovo dolazi u poslednjoj fazi lečenja kada je pacijent dovoljno osposobljen za vežbe kojima bi odrćavao dostignuto stanje i prevenirao ponovno iskliznuće diska. I za ovu vrstu vežbanja, neophodna je konsultacija sa stručnjacima. 

Kako smanjiti rizik od pojave diskus hernije?

Ako do sada niste imali probleme sa diskus hernijom, onda saznajte šta sve možete učiniti da do njenih neprijatnih simptoma nikad i ne dođe. 

 • Pravilno podižite teret

Saveti su da ne podižete teret tako što se savijate u struku, već da savijate kolena dok su vam leđa ispravljena. Opterećenje podižite mišićima nogu. 

 • Vodite računa o telesnoj težini

Već znamo da prekomerna težina nije zdrava, a predstavlja faktor rizika za diskus herniju jer vrši pritisak na donji deo leđa.

 • Hodajte i sedite pravo

Poboljšate posturu i svoje držanje kada hodate, sedite, stojite i spavate. Time smanjujete opterećenje na kičmu.

 • Redovno se istežite 

Ako se bavite poslom koji zahteva dugo sedenje, private redovne pauze da biste se istegli.

 • Redovno vežbajte

Vežba prilagođenim svojim godinama i fizičkoj spremi jačajte mišiće leđa i stomaka da bi podržali kičmu 

 • Ostavite pušenje

Sigurno znate da pušenje oštećuje pluća, ali možda će vas iznenaditi činjenica da ova loša navika može da oslabi i diskove kičmenog stuba zbog čega su podložniji pucanju

Obratite se stručnjacima Herodikusa

Ukoliko imate pitanja u vezi sa diskus hernijom i njenim lečenjem, rado će vam odgovoriti stručnjaci specijalističke ordinacije Herodikus, koja se nalazi u Ulici Svetozara Markovića broj 45 u Beogradu. Predlažemo da iskoristite i priliku da tamo obavite besplatan pregled fizijatra koji će ponuditi najbolje moguće rešenje za vaš problem. A cilj je trajno izlečenje jer se međupršljenski diskovi uz kvalitetnu rehabilitaciju vremenom mogu regenerisati.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Specijalistička ordinacija za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju je pravo mesto za vas. Svojim pacijentima pružamo najmodernije metode lečenja i rehabilitacije pomoću najsavremenije opreme. Cilj nam je da pomognemo pacijentima da se što pre oporave i vrate normalnom načinu života.

SEO i oglašavanje Strix

 

Radno Vreme

Ponedeljak - Petak : 08:00 - 20:00
Subota : 09:00 - 14:00
Nedelja : Neradni dan
Pozovite nas